• Sötpotatis är faktiskt inte en potatis utan en ört av arten vindeväxter. Dock mättar den precis lika bra som sin namne och dess söta smak passar perfekt tillsammans med den örtiga fläskfilén. Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid
1/

Middagstips: Örtspäckad fläskfilé med sötpotatispuré

Middagstips

Sötpotatis och fläskfilé passar perfekt tillsammans.

Ingredienser

4 portioner

500 g fläskfilé

2 msk neutral olja

1 vitlöksklyfta

1 kruka oregano

1 msk buljongpulver

200 g potatis

1 sötpotatis

25 g smör

Salt & svartpeppar

Så här gör du

Ugn 225°.

Skär fläskfilé i 4 lika stora bitar. Pensla dem med 1 msk neutral olja, krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Hetta upp en torr stekpanna. Bryn filén på hög värme i 2 min.

Skär ett snitt i varje filébit på längden. Hacka vitlök och fördela med oreganokvistar i snitten. Smörj en form med 1 msk neutral olja. Lägg filébitarna i formen och stek i mitten av ugnen i 20-25 min.

Koka upp 1 liter vatten med buljong i en kastrull. Skala och skär potatis och sötpotatis i bitar och lägg i kastrullen. Koka tills de är mjuka, 15-20 min.

Häll av vattnet från rotfrukterna (spar 1-1½ dl kokvätska). Tillsätt smör, kokvätska och ½ tsk salt i kastrullen. Mixa med stavmixern till en slät puré.

Servera allt med en fräsch sallad gjord på till exempel romansallad, morötter och rödlök.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat