Enkel, men lyxig vardagsmat. Egen pesto går att göra på nästan vad som helst och är ett snabbt och smakrikt tillbehör som passar till det mesta. Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid

Middagstips: Rökt lax med rostad blomkål och cashew- och rucolapesto

Middagstips

Egentillverkad pesto gör att vardagen känns lyxig.

Ingredienser

4 portioner

300 g potatis

300 g persiljerötter

800 g blomkål

2½ msk + 1 dl olivolja

100 g rucola

100 g cashewnötter

1 vitlöksklyfta

1 gul paprika

400 g varmrökt lax

Salt & svartpeppar

Så här gör du

Sätt ugnen på 225°. Skrubba och skär potatis i 2 cm stora bitar och persiljerötter i 2 cm stora slantar. Rosta på en plåt högt upp i ugnen i närmare 15 min.

Skär blomkål i 1 cm breda skivor. Ta ut plåten och lägg på blomkålen. Ringla över 2½ msk olivolja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rosta i ytterligare 20 min.

Mixa 50 g sköljd rucola, 1 dl olivolja, cashewnötter, pressad vitlök, 2 krm salt och 1 krm peppar till en slät röra med en mixerstav.

Tärna paprika. Bryt sönder den varmrökta lax i mindre bitar.

Ta ut plåten med blomkålen och rotfrukterna och blanda dem med cashew & rucolapeston samt 50 g sköljd rucola. Strö över paprikan.

Servera de varma grönsakerna med den varmrökta laxen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat