• Savoymixen är grovt hackad savoykål på påse, men självklart kan du köpa hel kål och hacka själv. Finstrimlad är savoyen mycket god rå som sallad. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid.
1/

Middagstips: Savoykålsgratäng med rostade pumpakärnor och sallad

Middagstips

Ingredienser

4 portioner

1½ msk buljongpulver (alt 1½ tärning)

150 g jordärtskockor

100 g gul lök

2 msk smör

2 vitlöksklyftor

275 g savoymix

150 g riven ost

1 dl crème fraiche

200 g hirs

½ romansallad

1 röd paprika

1 äpple

200 g svarta bönor

2 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger,

50 g pumpakärnor

130 g alfalfagroddar

Salt och svartpeppar

Så här gör du

Ugn 225°. Koka upp 6 dl vatten med buljongpulver.

Grovriv jordärtskockor. Hacka gul lök. Smält smör i en stekpanna och fräs löken, jordärtskockorna, pressad vitlök och savoymix (alt. hackad savoykål) på medelhög värme i 3-4 min. Tillsätt ½ tsk salt och 2 krm peppar. Rör ner 75 g ost och crème fraiche.

Lägg hirs i en ugnsform och de frästa grönsakerna ovanpå. Häll över buljongen. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

Hacka sallad, tärna paprika, klyfta äpple. Skölj bönor. Blanda med olivolja, vitvinsvinäger, ½ tsk salt och 2 krm peppar.

Ta ut gratängen och toppa med pumpakärnor samt resten av osten. Grädda i ytterligare 10-15 min.

Skölj alfalfagroddar. Servera gratängen med grönsakerna.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat