• Saffran förknippar vi kanske mest med julens lussekatter men det är en fantastisk krydda att använda i matlagning. Den här smakrika, gyllengula laxrätten är både nyttig, fräsch och fin att titta på. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid.
1/

Middagstips: Ugnsbakad lax med saffranssås och masserad broccoli

Middagstips

Ingredienser

4 portioner

700 g potatis

½ purjolök

4 msk olivolja

250 g broccoli

200 g morötter

150 g vitkål

3½ msk vitvinsvinäger

600 g laxfilé

0,5 g saffran

½ msk buljongpulver

2 dl vispgrädde

1 tsk honung

Salt och svartpeppar

Så här gör du

Ugn 225°.

Skär potatis i klyftor och purjolök i stubbar. Lägg allt på ena halvan av en plåt och ringla över 2 msk olivolja, ¾ tsk salt och 2 krm peppar. Stek högt upp i ugnen ca 15 min.

Skär broccoli i tunna skivor. Lägg i en bunke och ringla över 2 msk olivolja. Massera broccolin med händerna tills den mjuknar (ca 1 min). Riv morötter och strimla vitkål. Lägg i skålen med broccoli och ringla över 1½ msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 2 krm peppar. Blanda om.

Krydda laxfilé med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ta ut plåten och lägg laxen på den tomma sidan. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.

Blanda saffran med buljong, 2 msk vitvinsvinäger och 2 msk vatten i en kastrull. Koka upp såsen och låt reducera i 2 min. Tillsätt grädde och honung. Låt sjuda på svag värme i 5 min.

Servera!

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat