• Riktigt solmogna tomater som fått rodna i sin egen takt vid en södervägg smakar som att ta en tugga av himmelriket. Söta, saftiga och snällt syrliga. Foto:
  • Riktigt solmogna tomater som fått rodna i sin egen takt vid en södervägg smakar som att ta en tugga av himmelriket. Söta, saftiga och snällt syrliga. Foto:
1/

Nu är den som solmognast

Mat

Det är tid för tomaten. Njut medan den smakar som mest och kostar som minst. Tomatfrossa är augustis bästa grej.

Det finns få råvaror som är så säsongsberoende som just tomater. Personligen har jag mer eller mindre slutat att äta tomater på vintern. Det är liksom ingen idé. Ungefär lika sexigt som att slicka på ett frimärke.

Nu däremot, är det helt andra tongångar i tomatlådan. De doftar så man blir alldeles vimmelkantig av hänfördhet. Riktigt solmogna som fått rodna i sin egen takt vid en södervägg smakar som att ta en tugga av himmelriket. Söta, saftiga och snällt syrliga. En ynnest att njuta av i stora lass, och så långt ifrån anonyma vintertomater man kan komma.

Det bästa med augustitomater är att de kräver så minimala insatser från köket. Så länge de serveras rumsvarma i stället för kylskåpskalla är man redan halvvägs mot succé vid middagsbordet. Kanhända en minimal nypa socker över tillsammans en riktigt fin olivolja, flingsalt och några vrid med pepparkvarnen. Och har du lyckan att äga en sommarstinn basilikakruka är lyckan total. Bättre kombination är svårt att hitta.

Skulle du vilja fullfölja den italienska trikoloren hela vägen och satsa på en klassisk capresesallad gäller det att även mozzarellan är rumstempererad och gärna av god kvalité.

Men om du nu mot all förmodan skulle råka tröttna på att kalasa på färska tomater går dock överskottet alltid utmärkt att utnyttja i andra sammanhang. Att göra sin egen ketchup är både kul och användbart. Mixa en soppa, sväng ihop en paj, rosta dem i ugnen, koka en marmelad, sylta dem, soltorka dem, gör en tomatsås. Alternativen tar aldrig slut.

Välj exemplaren nogsamt med näsan som främsta instrument. En solmogen svensk tomat ska dofta mull, kryddor och stallvägg. Luktar den inget alls är den garanterat inte värd vare sig pengarna eller besväret att tugga.

Livet är för kort för att kastas bort på smaklösa tomater. En anledning så god som någon att festa på dem för fullt medan tiden är inne.

Husets bästa ketchup

Till 2 flaskor, 1–1,5 tim

Passa på när du har riktigt gott om mogna tomater. Det är ingen idé att göra egen ketchup på tomater som inte smakar något.

 

2 kg riktigt mogna tomater

2 selleristjälkar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 gul lök, finhackad

1 chili, urkärnad och finhackad

1 dl rapsolja

2 tsk korianderfrön

5 hela kryddnejlikor

1 tsk torkad ingefära

1–2 msk salt

nymalen svartpeppar

1 1/2–2 dl äppelcidervinäger

cirka 1 dl råsocker

 

Skär tomaterna i bitar. Mjukfräs selleri, vitlök, lök och chili i olja i en tjockbottnad kastrull utan att det tar färg. Tillsätt tomater, korianderfrön, nejlikor, ingefära, salt och peppar och låt puttra i 30 minuter eller tills tomaterna är riktigt mjuka.

Mixa och sila. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen, koka upp och tillsätt vinäger och socker efter smak. Låt koka utan lock tills ungefär halva mängden återstår. Justera återigen smaken efter eget tycke.

Häll upp på väl rengjorda varma glasflaskor eller glasburkar. Förslut genast och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Att dricka till

Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner (2775), 99 kronor.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), 69 kronor.

Salmorejo – spansk tomatsoppa med mandel och krusbär

Till 4 portioner, 20 min + 4 tim

Välj så mogna och smakrika tomater du kan hitta. Traditionellt garneras soppan med vindruvor, men jag tycker att det blir fantastiskt med krusbär.

 

cirka 450 g tomater

60 g dagsgammalt vitt bröd, kantskuret

4 msk fin olivolja

1 1/2 msk sherryvinäger

100 g skållade mandlar

1 vitlöksklyfta, riven

1/2 tsk malen spiskummin

1/2 tsk salt

4 1/2 dl vatten

nymalen svartpeppar

5 krusbär eller vindruvor, halverade

 

Skär tomaterna i klyftor och lägg i en bunke.

Lägg brödet i blöt i lite vatten en stund. Krama sedan ur all vätska och lägg brödet med tomaterna tillsammans med hälften av olivoljan, 1 matsked sherryvinäger, mandlar, vitlök, spiskummin och salt.

Krama ihop alltsammans så att tomaterna börjar vätska sig. Täck över med plastfolie och ställ i kylen i minst 2 timmar.

Kör i mixer och tillsätt sedan sakta 4 1/2 deciliter vatten och fortsätt att mixa tills soppan blir helt slät. Häll i resten av olivoljan medan du mixar lite till. Smaka av om det behövs mer salt och tillsätt resten av sherryvinägern.

Sila över i en skål (hoppa över silen för en matigare soppa) och ställ in i kylen i ytterligare 2 timmar.

Servera i skålar och garnera med krusbär eller vindruvor, lite extra olivolja och några drag med pepparkvarnen.

Tomattarte med tapenade

Till 4–6 portioner, 90 minuter

En variant av fransk paj där tomaterna får smälta till fin smak.

Deg:

125 g kylskåpskallt smör

4 dl vetemjöl

1 dl riven parmesan

1 tsk salt

1 dl ljummet vatten

Fyllning:

1 burk tapenade

smör

olivolja

2 gula lökar, tunt skivad

2 dl riven ost med smak, t ex prästost

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

5–7 mogna tomater, skivade

färsk eller torkad timjan

salt

nymalen svartpeppar

Skär smöret i kuber. Blanda mjöl, parmesan och salt. Arbeta ned smörtärningarna med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en boll. Låt vila en stund och klä en smord pajform, cirka 28 cm i diameter. Nagga och förgrädda botten i 175 grader i 15 minuter tills degen fått fin färg. Låt svalna och bred sedan ut tapenade på pajskalet så att det täcker.

Hetta upp lite smör och olivolja i en stekpanna och stek löken sakta mjuk utan att den tar färg. Fördela i pajskalet. Strö över riven ost och fördela sedan vitlöken ovanpå.

Lägg på tomaterna lite omlott, men ta inte med ändarna. Strö över generöst med timjan, salta och peppra. Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills tomaterna har smält. Servera helst pajen ljummen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMatRecept
Relaterat