• Våga bjuda veganskt efter maten. Desserter på vegankost passar lika bra för alla. Här har vi tre lättlagade vegetabiliska varianter: smulpaj, chokladmousse och marängsviss. Foto:
  • Våga bjuda veganskt efter maten. Desserter på vegankost passar lika bra för alla. Här har vi tre lättlagade vegetabiliska varianter: smulpaj, chokladmousse och marängsviss. Foto:
  • Det går att göra veganska desserter som är goda för alla smaker. Foto:
  • Kikärtor. Foto:
  • Rabarber. Foto:
1/

Veganska desserter som passar alla

Mat

Allt fler väljer att äta vegansk mat. Men vad ska man bjuda på till efterrätt? Här är några enkla desserter. Lika goda för alla.

Det är dags att konstatera att vegantrenden är här för att stanna. Många unga väljer att enbart hålla sig till vegansk kost, och det gäller för oss alla att hänga med så gott vi kan.

Häromsistens fick jag ett matstylinguppdrag åt en reklambyrå, men hade även till uppgift att stå för cateringen för hela fototeamet. Vilket inte var en helt enkel uppgift med tanke på fördelningen vegetarianer, veganer och vanliga. Helst vill man ju laga något som passar alla.

Maten gick väl an, men en solig sommardag på en innergård i storstan – nog vill man väl kunna bjuda på något sött till kaffet?

Jag blev helt ställd när jag började fundera på vad jag skulle kunna hitta på. Inget smör. Inga ägg. Inga som helst ostvarianter. Ingen grädde. Ingen mjölk. Inte ens honung. Och så vidare.

Men när jag väl kommit över den första mentala blockeringen visade det sig att så himla svårt var det egentligen inte. Numera finns det ju så otroligt många alternativ. Kokos i alla former. Havregrädde, havremjölk, havreglass och havrechoklad… Soja hit och soja dit. Mandelmjölk, rismjölk och hasselnötsmjölk. Vaniljsås, yoghurt, ”crème” fraiche, grädde och glass. Det mesta finns. Kanske smakar det inte exakt likadant som ”originalet”, men det underlättar i varje fall betydligt när det handlar om att tota ihop veganvänliga desserter.

Smör är enklast. Byt ut mot helt växtbaserat och mjölkfritt margarin. Mjölk och grädde går att hitta en mängd vegetabiliska varianter på. Honung kan bytas ut mot agavesirap eller lönnsirap. Och hör och häpna – i stället för äggvita kan du använda dig av kikärtsspad, till exempel i maränger. Det är så konstigt att man nästan måste prova det själv. För mig är det största mysteriet hur någon ens lyckades komma på det från första början…

Men hur som helst betyder det att numera finns det många anledningar att våga släppa sargen och träna sig att tänka utanför den berömda boxen. För inte kan man sluta bjuda folk på middag bara för att de inte äter samma saker som en själv? Tänk så tråkigt livet skulle bli.

Vegansk marängsviss med kikärtsmaränger

Till 3–4 portioner, 2 timmar

Det här med att man kan göra äggfria maränger av kikärtsspad är något av det märkligaste fenomen som finns. Och just därför väldigt kul att testa. Det funkar! Bär och kokosyoghurt passar fint till.

 

400 g konserverade kikärtor (helst utan salt), cirka 1 dl spad

1/2 tsk citronsaft

1/2 tsk vaniljsocker

1 dl strösocker

cirka 500 g valfria bär

1 msk florsocker

4 dl kokosyoghurt

mynta

Låt kikärtorna rinna av, men spara 1 deciliter av spadet.

Vispa spad, citronsaft och vaniljsocker med elvisp, gärna i en metallbunke, till ett riktigt hårt skum och så att det ser ut som vispad äggvita. Det tar lite tid…

Tillsätt sedan strösocker, lite i taget medan du vispar. Fyll en spritspåse och spritsa ut små maränger på en bakplåtspappersklädd plåt. Ha gärna gott om mellanrum, de flyter ut en smula.

Grädda i 100 grader i cirka 60–90 minuter eller tills de lätt lossnar från papperet. Stäng av ugnen och låt dem torka ordentligt.

Blanda eventuellt bär med florsocker (beroende på hur sött du gillar, tänk på att marängerna är söta i sig). Blanda sedan ungefär hälften av bären med yoghurt.

Varva yoghurt, bär och krossade maränger i fyra glas. Garnera med lite mynta.

Vegansk rabarberpaj med kardemumma och syltad ingefära

Till 4 portioner, 35 minuter

Den här smulpajen passar de flesta. Har du slut på rabarber går det lika bra med blandade bär eller äpplen.

100 g mjölkfritt margarin (växtbaserat)

2 dl fiberhavregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1–2 msk finhackad syltad ingefära

1 tsk stött kardemumma

1 liten nypa flingsalt

1–1 1/2 dl råsocker (beroende på hur sött du gillar)

cirka 500 g rabarber

1 msk potatismjöl

Servera med:

vegansk vaniljglass eller vegetabilisk vaniljvisp

Smält margarinet i kastrull eller i försiktigt i mikron. Blanda havregryn, vetemjöl, ingefära, kardemumma, lite flingsalt och cirka 1/2 dl socker. Rör ihop med margarinet.

Skala rabarbern och skär sedan i mindre bitar. Fördela i ugnsfast form. Blanda resten av sockret (justera mängden efter hur sött du gillar) med potatismjöl och strö över rabarbern. Fördela sedan smulblandningen ovanpå.

Grädda i 200 grader i cirka 20–25 minuter eller tills rabarbern bubblar och ytan fått lite färg. Servera med vegansk vaniljglass eller vegetabilisk vaniljvisp.

Att dricka till

Brochet (4655), 129 kronor (veganskt).

Alkoholfritt: Most Flor de Raim Xarello (11964), 69 kronor (veganskt).

Busenkel vegansk chokladmousse med flingsalt

Till 2–4 portioner, minst 2 timmar

Den här desserten är nästan löjligt enkel, men inte desto mindre väldigt god. Välj gärna en riktigt fin vegansk choklad.

 

100 g vegansk choklad (eller annan choklad av god kvalité)

1 dl havregrädde

flingsalt

 

Med mikro: Bryt ned chokladen i havregrädden. Tillsätt en liten nypa flingsalt. Kör 2 minuter i mikron på 500 watt. Blanda och värm i ytterligare 2 minuter.

På spisen: Koka försiktigt upp havregrädden i en kastrull. Tillsätt en liten nypa flingsalt. Ta från plattan och bryt ned chokladen. Rör om tills den har smält.

Häll upp smeten i små koppar eller glas och ställ in i kylen ett par timmar (eller över natten) tills de stelnat. Garnera med lite extra flingsalt.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMatRecept
Relaterat