Annonssamarbete med +Katrineholm

Emma Hedman, intraprenören som brinner för att höja ungas röster och ekonomikompetens

När hon för fyra år sedan var i slutskedet av sina ekonomistudier på Lindengymnasiet i Katrineholm var Emma helt säker på vad hon ville studera vidare till, frågan var bara vilken stad hon skulle söka sig till. Fyra år senare kan vi konstatera att det inte alls blev som hon hade planerat.

Foto: + Katrineholm

Native2024-04-15 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Idag arbetar Emma Hedman som projektledare på Unga Aktiesparare, agerar vice ordförande för Ung Företagsamhet (UF) Södermanland, är programledare för Småbolagspodden och driver uthyrningsbolag tillsammans med sin sambo.

Emma Hedman fyller snart 23 år men har redan gedigen erfarenhet av arbetslivet. Under gymnasieåren arbetade hon extra på Hotel Statts olika verksamheter och på Katrineholms golfrestaurang. Strax efter studenten var hon med och öppnade Fotografens Café & Bistro innan hon blev erbjuden en tjänst på Sörmlands Sparbank. 

- På Sörmlands Sparbank arbetade jag med kundservice och enklare ekonomisk rådgivning. Jag fick lära mig enormt mycket som egentligen hör hela livet till. Frågor om arvsrätt, hur det fungerar vid skilsmässa, när och hur man kontaktar olika myndigheter i specifika situationer, berättar Emma.

Ett jobb på Unga aktiesparare 
På Sörmlands Sparbank stannade Emma i ett års tid innan hon påbörjade sin tjänst hos Unga Aktiesparare. Unga Aktiesparare är en oberoende och ideell medlemsorganisation som hjälper unga att ta kloka ekonomiska beslut. Genom utbildningar, nätverkande och andra förmåner får man som medlem lära sig mer om finansmarknaden och hur man investerar framgångsrikt för att nå sina spardrömmar. 

- Jag blev själv medlem för att få tillgång till en utbildning i samband med min pågående swedsec-licensiering. Det var då det dök upp en tjänst som kändes intressant men det tog ändå ett tag innan jag till slut sökte den.

undefined
Emma Hedman diplomerades av H.M Konungen 2023.

Emma är projektledare för en utbildningssatsning mot gymnasieskolor där man samverkar med lärare och rektorer för att få in mer privatekonomi på skolschemat. Unga Aktiesparare arbetar idag med 25 olika skolor i landet men har dialoger med minst lika många till. 

- Unga behöver kunna skilja på ränta och amortering, veta varför det är viktigt att börja spara i tid och förstå konsekvenserna av konsumentkrediter. Det blir nämligen mer och mer vanligt att handla på kredit. Vi kan också se att intresset för olika investeringar växer bland unga. Då är det viktigt att de får rätt kunskap i tid och där vill vi göra skillnad. Vi vill hjälpa till att ta kloka ekonomiska beslut helt enkelt, säger Emma.

Diplomerad av H.M Konungen
Hennes egen kompetensutveckling prioriterar hon också. Förra året diplomerades hon av H.M Konungen efter en utbildning som ger unga ledare kompetens att genom värderingar leda både sig själv och andra i ett samhälle präglat av mångfald. Värdebaserat ledarskap är en utbildning för unga ledare som drivs av Scouternas Folkhögskola i samarbete med näringslivet och med stöd av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. 

- Detta var en resa jag är helt säker på att jag kommer minnas för resten av mitt liv.

Förfrågan om att vara moderator på olika evenemang och tillställningar tackar Emma inte nej till. När det inte är i UF-sammanhang kan det vara Näringslivsdagen för Katrineholm, Flen och Vingåker. 

- Jag programleder också en podcast som fokuserar på småbolag utifrån ett investerarperspektiv. Podden produceras av contentbyrån Borg Owilli och mitt uppdrag är att intervjua bolagen som är med. Utöver det programleder jag även ett aktieprogram tillsammans med två finansprofiler, Albin Kjellberg och Nicklas Andersson. Det programmet sänds varje månad dagen innan löning och har runt 12 000 visningar per avsnitt vilket är kul.

undefined

Styrelserepresentant för Ung Företagsamhet 
Emma var helt säker på att hon skulle fortsätta studera direkt efter gymnasiet. 

- Jag ville läsa juridik och skulle bara bestämma mig för vilket universitet jag ville söka mig till. Men att driva UF-företag under gymnasiet var en riktigt ögonöppnare för min del, inte bara vad man kan plugga till utan också vad man kan jobba med. Jag skulle säga att målet för Ung Företagsamhet är mer att utbilda unga i entreprenöriella egenskaper snarare än att alla ska bli företagare. Även om mitt intresse för att driva eget företag såklart växte under det året.

Sedan tre år tillbaka sitter Emma i styrelsen för Ung Företagsamhet Södermanland, ett uppdrag hon verkligen brinner för. 

- Vi vill göra mer i Katrineholms kommun inom området men vi behöver få med oss alla på tåget. Det är därför väldigt roligt att Katrineholm i sin kommunplan skrivit att vi ska bli bäst i Sörmland när det gäller just UF-företagande. Det ska bli spännande att se hur vi kan spinna vidare på det och vad vi kan göra tillsammans för att uppnå kommunens målsättning. Bland annat behöver vi samverka med näringslivet för att kunna öppna upp för det. Det är inte bara skolan och kommunen som ska satsa, det är också viktigt att det finns fler aktörer som vill och kan hjälpa till. Jag kan också tipsa om att det är en fantastisk plats att rekrytera på, jag har faktiskt själv fått jobberbjudanden genom olika UF-sammanhang.

Växlar mellan Stockholm och Katrineholm
Även om Emma har sitt arbete i Stockholm och älskar utbudet som huvudstaden har att erbjuda så är det ändå Katrineholm som är hemma. 

- Jag pendlar till arbetet i Stockholm men har också möjlighet att arbeta hemifrån vissa dagar i veckan. Jag trivs jättebra i Katrineholm och tycker verkligen om näringslivet här, i hela Sörmland generellt. Man är en del av något väldigt fint. I Stockholm känns det inte som att man kan göra lika stor skillnad som man kan göra här. Även om det är kul att få känna på pulsen i storstaden är det en svårslagen känsla när man får stiga av tåget i Katrineholm efter en fartfylld arbetsdag.

Eget släpvagnsföretag på hemmaplan 
Tycker man att Emma har många bollar i luften så slutar det inte här. Tillsammans med sambon Mathias Bardland driver hon uthyrningsverksamhet av släpvagnar. 

- Det började egentligen när flyttlasset från Mathias lägenhet i Eskilstuna bar av till Katrineholm. Det var krångligt och dyrt att hyra släpvagn så vi tänkte att vi skapar något som både är enkelt och prisvärt. Visionen var också att det skulle rulla på lite av sig självt eftersom det är lite mer ett hobbyprojekt för oss. Allt behöver inte vara innovativt eller avancerat när det gäller företagande, ibland kan man göra stor skillnad genom att förenkla och göra något lite bättre än vad man själv upplever att ursprungsidén är, avslutar Emma.

undefined

Läs fler artiklar i +Magasin som tas fram av +Katrineholm. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.