Det finns många anledningar till att spara såväl långsiktigt som kortsiktigt, men den mest betydelsefulla är att skapa sig en god finansiell hälsa och en hållbar ekonomi över tid.
— Har man ett sparande så har man en trygghet när osäkerheten och de oförutsedda utgifterna kommer, men det är även en frihet att veta att man har pengar att röra sig med. Tid är en viktig aspekt när det kommer till sparande och det är därför bra att börja spara så snart man har möjlighet till det, menar Annelie Karlsson som är chef för privatrådgivningen på Sparbanken Rekarne.
På vilket sätt eller hur mycket man har möjlighet att spara är väldigt individuellt.
— Hos oss på Sparbanken Rekarne kan du få rådgivning utifrån dina behov, var i din ekonomi du befinner dig just nu och vad du önskar uppnå. Det finns många generella råd man kan lyssna till när det gäller sparande, men vill man få en hållbar ekonomi behöver man anpassa sitt sparande efter sina förutsättningar och det kan vi på banken hjälpa till med, förklarar Annelie och fortsätter:
— Beroende på om du sparar på kort eller lång sikt finns det olika tillvägagångssätt. Ett så kallat buffertsparande är ett tryggt och kortsiktigt sparande där pengarna är till för de utgifter som kommer här och nu, till exempel att du behöver köpa något viktigt eller att elräkningen plötsligt blir dubbelt så dyr.
Ett buffertsparande bör placeras på ett konto, exempelvis ett sparkonto med ränta. Ett bra riktmärke är att försöka spara cirka tio procent av sin nettolön i sitt buffertspar.
För det mer långsiktiga sparandet finns det flera tillvägagångssätt, bland annat aktier och fonder.
— Om du sparar till ett mål som ligger längre fram i tiden är det att rekommendera att placera pengarna där de kan få möjlighet att växa och ge dig en bra avkastning, till exempel i fonder. Ett alternativ är att öppna ett investeringssparkonto, ISK, som fungerar som ett förvar där du kan köpa och sälja aktier eller fonder utan en beskattning där och då. Fördelen med ett ISK är att du endast beskattas en gång per år, oavsett hur många gånger du säljer, berättar Annelie.
Läs mer om för- och nackdelar med ISK här!
Den som vill vara mer involverad i att få sina pengar att växa kan välja att satsa på aktiesparande.
— Ett bra utgångsläge är att sprida dina risker genom att välja flera olika aktier eller aktiefonder. På så sätt är det mindre risk att förlora pengarna vid oväntade skiftningar, samtidigt som du får en ökad chans till bra avkastning, säger Annelie.
Hon fortsätter:
— Sätt upp mål med dina olika sparanden. Det ger struktur och gör dig mer motiverad till att fortsätta med sparandet. Ditt buffertsparande gör det möjligt för dig att tackla oväntade kostnader, om bilen går sönder eller du behöver köpa en ny tvättmaskin, medan ett sparande på ett ISK öppnar upp dörrar för en framtida investering i till exempel insats till hus eller sparande till din pension. Det kan vara bra att skilja på långsiktigt sparande och pensionssparande, då det långsiktiga sparande kan vara pengar du kan ta av medan pensionssparandet endast är till pensionen.
Kort sagt så är det dina förutsättningar och ditt syfte med att spara pengar som styr var och hur mycket du ska spara. Men i mer utmanande tider är det inte alltid lika enkelt att lägga undan pengar.
— Ett tips är att göra en budget och se över vad det är man lägger pengar på. Är det streamingtjänster, mat eller drivmedel och vad kan du dra ner på? Försök att prioritera ditt sparande och fortsätt att spara även när det är tufft. Varje krona räknas och det viktiga är inte hur mycket du sparar, utan att du gör det, avslutar Annelie.
Vill du komma i gång med ditt sparande? Klicka här!
Informationen om marknad och placeringar ska ses som allmän information och inte personlig eller individuell rådgivning avseende finansiella instrument. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.