Färskvaror blir alltmer centrala i våra kök och nu börjar rotfrukter och gott kött att ta plats på tallriken i stället för sommarens krispiga sallader och grillade karré. Hos Ica Supermarket Bengtsson ser de just nu en hög efterfrågan på bland annat fläsksida och grytkött som högrev.
— Vi går tillbaka till de mer klassiska recepten och rustika rätterna som hör hösten till. Det är inte längre någon brådska med matlagningen, utan det blir i stället en tid för avkoppling och njutning, förklarar Lars, färskvaruchef på Ica Supermarket Bengtsson.
Personligen älskar han hösten och dess matlagning.
— Boeuf bourguignon är en klassiker. Det ger en viss typ av avkoppling att laga en kryddig gryta.
Klicka här för ett smaskigt recept på boeuf bourguignon!
Från torsdag till lördag erbjuder de även manuell styckning i butiken, vilket gör att de kan ge sina kunder det där lilla extra som ofta är mycket uppskattat.
— Vi styckar själva så att du kan få köttet precis som du vill ha det. Vill du ha en 1,5 kg stek? Inga problem, vi fixar det! Dessutom värnar vi om de svenska produkterna och större delen av vårt köttsortiment är svenskt, berättar Lars.
Butiken följer årstidernas växlingar noggrant för att kunna erbjuda det som efterfrågas mest. Just nu är viltkött från älg och hjort populärt, och så länge säsong och tillgång tillåter försöker de inkludera produkterna i sitt sortiment. När jul och nyår närmar sig, är de en av få butiker som kan skräddarsy beställningar efter kundens behov.
— Vill man ha sin oxfilé på ett visst sätt, mittbit eller något annat, så fixar vi det så långt vi kan till mångas glädje, säger Lars.
För den som vill ha tips och råd, rekommenderar Lars att fråga när nötkött är lagt och mörat.
— Nyproducerat kött ska få ligga och gotta till sig. Det vi styckar själva har redan legat till sig i butiken, vilket ger ett bättre kött med godare smaker.
Och glöm inte att fråga!
— Vi hjälper jättegärna till att råda vad som passar just ditt behov bäst, och skräddarsyr och anpassar för en så lyckad matlagning som möjligt, avslutar Lars.