Annonssamarbete med Öster Malma

Upptäck höstens nyheter på det omtalade barockslottet

Utanför Nyköping hittar du ett av Sveriges bäst bevarade barockslott. Innanför portarna gömmer sig häpnadsväckande berättelser och ståtlig arkitektur som tar dig på en storslagen resa genom historien. I höst bjuder Öster Malma in till flera evenemang och middagar med vilda smakpaletter i fokus.  

Innanför slottets portar möts du av pampiga målningar i både tak och på väggar, kakelugnar, eldstäder och möbler i en blandning av stilar som vuxit fram genom åren.

Innanför slottets portar möts du av pampiga målningar i både tak och på väggar, kakelugnar, eldstäder och möbler i en blandning av stilar som vuxit fram genom åren.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2024-08-15 06:00
Detta är ett annonssamarbete.

Öster Malma har haft många ägare under årens gång. Johan Månsson Silfverstierna och hans fru Catharina Elisabeth Eriksdotter Stormhatt är de första som finns dokumenterade 1648, vid den här tidpunkten är Öster Malma utformad som en gård.  

– Det finns berättelser som framhäver Johan som en enkel torparpojk, men om man tittar på de röda sulorna på hans skor och det praktfulla bältet berättar de att han var mycket förmögen och nära vän med Hovet och kungen, säger Linda Karlsson, Receptionschef. 

undefined
Barockstilen kännetecknas som dramatisk och teatralisk med mycket kontraster för att imponera besökaren.

Slottet växer fram under tiden när parets yngsta dotter ärver Öster Malma. Slottet står helt klart 1668 och mäter 16x16 meter. Huvudbyggnaden är uppförd i en karolinsk sätesbyggnad, arkitekten Jean de la Vallée ansåg att det var viktigt med linjer och symmetri vilket skapade ovanliga lösningar som går att se än idag. 

– Det går en väg rakt fram genom dörren på framsidan, den leder ingenstans men passade för symmetrins skull. Liknande inslag finns i matsalen, där har vi en låtsasdörr som inte leder någonstans, den finns också bara för att det skulle bli symmetriskt. På vinden syns fortfarande byggnadstekniken från den tiden, den färdigställdes aldrig.     

undefined
I dag används slottet för olika middagskoncept och går att hyra av både företag och privatpersoner, för fest, bröllop och andra event.

Öster Malma är ett av Sveriges bäst bevarade barockslott. Det beror på att slottets många ägare varken byggt om eller renoverat, därför är mycket i originalskick. Slottet har endast genomgått ett fåtal stora förändringar sedan det byggdes. Barockstilen kännetecknas som dramatisk och teatralisk med mycket kontraster för att imponera besökaren. Innanför slottets portar möts du av just detta: Pampiga målningar i både tak och på väggar, kakelugnar, eldstäder och möbler i en blandning av stilar som vuxit fram genom åren. 

– Man känner historiens vingslag och det är något extra spännande och festligt att äta i de gamla rummen, det blir som en extra krydda till upplevelsen. Det är väldigt välkomnande och fritt här, gästerna kan gå runt och upptäcka slottet. Öster Malma är högtidligt, utan att vara stelt, säger Linda. 

Vill du veta mer om Öster Malmas olika middagar och andra materbjudanden som de har under hösten? Klicka här.

undefined
Öster Malma är en utbildningsanläggning som bidrar till ökad förståelse för jakt och viltvård. De serverar viltkött vid alla måltider.

Det finns flera slottsägare och boende som står ut från mängden. I mitten av 1700-talet flyttade hovfröken Hedvig Taube in på Öster Malma under några månader, hon hade blivit förvisad från Stockholm efter sin kärleksaffär med kung Fredrik I och sökte skydd hos sin svåger som bodde på Öster Malma vid tiden. Hundra år senare finns det dokumentationer om en elak slottägare vid namn Anders Otto Adelborg. 

– Han var så elak att det fanns försök att skjuta honom under en jakt.  Det finns berättelser om ett kulhål i en av hans hästvagnar, dessvärre finns kulhålet inte kvar att se i dag. Är ni en grupp som är nyfiken på slottets historia och vill veta mer går det att boka en privatvisning. Vi har även material att dela ut om ni vill hellre vill gå runt och läsa själva. 

undefined
Slottet står helt klart 1668 och mäter 16x16 meter.

1994 tog Jägareförbundet över styret av Öster Malma. Huvudsyftet för Öster Malma är att vara en utbildningsanläggning som bidrar till ökad förståelse för jakt och viltvård. Bland annat genom att servera viltkött vid alla måltider som har hanterats i deras eget viltslakteri. I dag används slottet för olika middagskoncept och går att hyra av både företag och privatpersoner, för fest, bröllop och andra event. 

– Under stora högtider serveras alltid desserter på slottet som du kan njuta av med familj och vänner. På helgerna öppnar slottet på eftermiddagen, här kan kvällen börja med chark och bubbel framför brasan i fantastisk miljö. I slottspuben avslutas festliga kvällar med goda drinkar och musik. Ibland har vi temakvällar i puben med till exempel jaktquiz eller musikquiz. 

– Slottet passar för alla skeenden i livet, avslutar Linda Karlsson. 

undefined
Arkitekten Jean de la Vallée ansåg att det var viktigt med linjer och symmetri vilket skapade ovanliga lösningar som går att se än idag.
Nytt matkoncept

På Öster Malma har viltköttet och kunskapen kring vilt alltid stått i fokus. I höst presenterar de ett nytt matkoncept för middagarna på slottet och tar “från skog till bord” ett steg längre. För att tydligare kunna arbeta i symbios med naturen och med små lokala producenter, kommer menyn ständigt att förändras med årstiderna utanför samt kopplas till naturens förutsättningar och kockarnas inspiration. 

Vill du veta mer om Öster Malmas olika middagar och andra materbjudanden de har under hösten? Klicka här.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.