Tove Alexandersson är stort guldhopp i orienterings-VM. Foto:

Alexandersson: "Blev väldigt besviken"

Orientering

Tove Alexandersson jagar det enda individuella VM-guldet hon saknar – i sprint.

Distansen orienteringsstjärnan missade på grund av en förkylning vid fjolårets mästerskap.

— Jag blev väldigt besviken att jag blev sjuk, då kände jag mig i väldigt bra form, säger hon.

Skogens svenska orienteringsdrottning vill erövra ny asfalterad mark när VM i Lettland i helgen.

Tove Alexandersson, regerande världsmästare i medel- och långdistans samt stafett, är den största internationella stjärnan på damsidan och ute efter VM-gulden hon saknar – i sprint och i sprintstafett.

— Sprintstafett har jag aldrig sprungit på VM, sprinten har jag bara sprungit en gång (silver 2014). Det är skogsdistanserna jag alltid satsat mest på, som jag tyckt varit roligast och varit bäst på. Men de senaste åren har jag utvecklats väldigt mycket på sprint också. Det ska bli väldigt kul att se hur långt det kan räcka på VM, säger hon.

"Blir lite mycket"

25-åringen från Borlänge är uttagen att springa samtliga fem distanser vid mästerskapet som inleds i stadsmiljö i Riga och fortsätter i skogarna några mil nordost om huvudstaden.

TT: Hur känns det att vara ett så tydligt affischnamn för svensk orientering?

— Det är både och. Väldigt kul att inspirera folk. Men samtidigt kan det bli lite mycket ibland, att jag önskar att någon annan kunde ta den rollen också, säger hon med ett leende inför mästerskapet.

Vid fjolårets VM i Estland tvingades den blågula stjärnan lämna återbud till sprinten på grund av en förkylning. Under EM i Schweiz för ett par månader sedan tog Alexandersson guldet.

— Jag har tränat en hel del specifikt på sprint i år. Jag var bra förberedd även förra året. Jag blev väldigt besviken att jag blev sjuk, för då kände jag mig i väldigt bra form inför sprinten. På EM vann jag ju sprinten. Jag hoppas på att jag ska vara i lika bra slag nu.

Inget medaljsnack

Regerande sprintvärldsmästaren Maja Alm slutade först på fjärde plats vid EM. Men Alexandersson räknar inte bort den 30-åriga danskan som tagit de tre senaste VM-gulden på distansen.

— Maja brukar alltid vara i absolut bäst form på VM. Jag har ju inte mött henne på VM under de senaste åren, så det ska bli spännande att se hur bra hon är.

Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson har stora förhoppningar på Alexandersson, men kräver inte förstaplaceringar.

— Det ska bli jättehäftigt att följa henne. Hon har gjort två riktigt bra VM, 2016 och 2017. Jag tror verkligen hon ser fram emot att springa sprint. Varje gång hon ställer sig på startlinjen har hon goda chanser att komma högt upp, säger han.

Hon själv tonar ned förväntningarna, trots tre VM-guld i fjol och två på hemmaplan i Sverige för två år sedan.

— Jag hoppas kunna prestera riktigt bra lopp, och ha en bra känsla under tävlingarna. Det är lite utmanande terräng, framförallt skogsdistanserna, så jag har fokuserat att på att hitta nycklar orienteringstekniskt, säger Tove Alexandersson.

Fakta: Tove Alexandersson

Född: 7 september 1992 (25 år) i Borlänge.

Bor: Borlänge.

Klubb: Stora Tuna.

Moderklubb: Stora Tuna.

Gör: Orienterare och skidorienterare.

VM-meriter: 5 guld (medeldistans 2016 och 2017, långdistans 2016 och 2017, stafett 2017), 6 silver (medel 2012 och 2013 , lång 2013 och 2014, sprint 2014, stafett 2012), 3 brons (medel 2014, stafett 2011 och 2014).

Aktuell: Springer samtliga fem distanser (sprint, sprintstafett, medeldistans, stafett och långdistans) vid orienterings-VM i Lettland som inleds på lördag.

Fakta: VM-programmet

Orienterings-VM anordnas i år i Lettland, i och utanför huvudstaden Riga. Sverige har elva aktiva, sex kvinnor och fem män, med i tävlingarna.

Lördag 4 augusti: Sprint, kval och final (dam- och herrklass). Svenska deltagare: Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson, Lina Strand, Jonas Leandersson, Martin Regborn och Emil Svensk.

Söndag 5 augusti: Sprintstafett (mixed). Svenska laget: Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson, Jonas Leandersson, Emil Svensk.

Tisdag 7 augusti: Medeldistans (d+h). Tove Alexandersson, Helena Bergman, Sara Hagström, Gustav Bergman, Jonas Leandersson, Albin Ridefelt.

Torsdag 9 augusti: Stafett (d+h). Tove Alexandersson, Helena Bergman, Karolin Ohlsson, Gustav Bergman, Jonas Leandersson, Albin Ridefelt.

Lördag 11 augusti: Långdistans (d+h). Tove Alexandersson, Helena Bergman, Karolin Ohlsson, Lisa Risby, Gustav Bergman, Martin Regborn, Albin Ridefelt.