• Anna Nordqvist under slutrundan. Foto:
  • Anna Nordqvist tog sin andra majortitel. Foto:
1/

Bragdartad majorseger för Nordqvist

Golf

Anna Nordqvist är en majorvinnare igen.

Trots körtelfebern – och trots att hon var fem slag från ledningen inför avslutningen i Evian Championship.

— Jag är så stolt man kan bli, säger svenskan.

Det borde inte gå, men det gick. När Anna Nordqvist rullade i den ungefär meterlånga bogeyputten på det första särspelshålet mot Brittany Altomare var karriärens andra majortitel säkrad. En bragdartad seger med tanke på vad 30-åringen har gått igenom den senaste tiden.

Nordqvist drabbades av körtelfeber för två och en halv månad sedan och lider fortfarande av sviterna. Inför majorn i franska Évian-les-Bains berättade Nordqvist att hon var återställd till 85 procent och att hon fortfarande inte kan träna ordentligt. Men det hindrade henne inte från att bli den första europeiska majorvinnaren på fyra år.

— Det har varit tufft, frustrerande och en besvikelse. Det har varit en riktig prövning. Jag är så stolt man kan bli, säger svenskan som fick en segercheck på motsvarande 4,4 miljoner kronor.

Regnet vräkte ner när Nordqvist och Altomare gick ut i särspel för att göra upp om segern på det svåra, drygt 400 meter långa, 18:e hålet. Den amerikanska doldisen fick nöja sig med dubbelbogey och då räckte Nordqvists bogey.

Superspurt av Nordqvist

Egentligen var det osannolikt att Nordqvist över huvud taget tog sig till särspel. Hon låg delad elva och var fem slag bakom ledaren Moriya Jutanugarn när slutrundan inleddes. När Nordqvist dessutom startade söndagens spel med två tidiga bogeys tydde absolut ingenting på att hon skulle kunna blanda sig i segerstriden.

Då tog svenskan fram storspelet.

På hål 6 och 7 började upphämtningen.

— Jag slog en jättebra järnsexa på sexan och gjorde birdie där, sedan spann jag i en wedge för eagle på sjuan, säger hon i segerintervjun.

Efter nya birdies på 12:e och 14:e var Nordqvist fortfarande tre slag efter Jutanugarn, men då svängde det snabbt. Thailändskan slog out-of-bounds på 13:e och nästan samtidigt sänkte Anna Nordqvist en kort eagleputt på 15:e. När Nordqvist sedan gjorde ännu en birdie på 16:e var hon i ensam ledning.

Dramat hade ändå bara börjat.

Nordqvist bommade utslaget på 18:e och avslutade med bogey. Strax därefter var fem spelare i delad ledning på nio under par: Nordqvist, Ko, Kirk, Jutanugarn och Brittany Altomare. Alla utom Altomare föll bort efter bogeys – och efter särspelet var alltså även amerikanskan besegrad av 30-åringen från Torshälla utanför Eskilstuna.

Förlorade särspel i fjol

Anna Nordqvist knep sin första majortitel när hon vann LPGA-mästerskapet 2009. Hon var nära att ta den andra i US Open förra året, men förlorade då särspelet mot Brittany Lang efter att ha grundat klubban i en bunker och drabbats av pliktslag.

Den efterlängtade titeln kom i stället på den vackra banan intill Genèvesjön. Evian Championship fick majorstatus först 2013 och är den minst prestigefyllda av golfdamernas fem majortävlingar. Årets mästerskap har dessutom varit extra ifrågasatt eftersom man beslutade att korta tävlingen till 54 hål, efter att torsdagens resultat strukits då regn och hårda vindar gjort banan ospelbar.

I historieböckerna spelar det mindre roll. Där står Anna Nordqvist, Sverige, som mästare efter rundorna 66–72–66.

Fakta: Anna Nordqvist

Född: 10 juni 1987 i Eskilstuna.

Klubb: Torshälla GK.

Bor: Orlando.

Världsrankning: 13:e.

Främsta meriter: Majorvinster i LPGA-mästerskapen 2009 och Evian Championship 2017.

Fakta: Svenska majorvinnare

Fyra svenska damgolfare har vunnit en major. Först ut var Liselotte Neumann i US Open 1988, medan Annika Sörenstam står i en klass för sig själv med 10 segrar.

Annika Sörenstam: 10 (Nabisco 2001, 2002 och 2005, LPGA-mästerskapen 2003, 2004 och 2005, US Open 1995, 1996 och 2006, British Open 2003).

Anna Nordqvist: 2 (LPGA-mästerskapen 2009 och Evian Championship 2017).

Liselotte Neumann: 1 (US Open 1988).

Helene Alfredsson: 1 (Nabisco 1993).