• De vuxna hannarna hos näsaporna på Borneo har enorma näsor. Sannolikt tycker honorna att jättenäsorna är sexiga. Foto:
  • En näsapehanne med sitt harem av honor. Foto:
1/

Aphonor tänder på jättenäsor

Vetenskap

Hannarna hos näsaporna på Borneo har enorma näsor. Nu visar en studie att honorna hos arten tänder på näsorna, ju större desto bättre.

Tidigare har det varit oklart varför hannarna har utvecklat så bisarra ansiktsprydnader. Näsorna är så långa att hannarna måste böja dem åt sidan när de äter.

I den nya studien, som publiceras i Science Advances, har forskarna mätt näsornas längd hos ett antal hannar. Även testiklarnas storlek, liksom kroppsstorleken, mättes. Sedan kontrollerade man hannarnas sociala status.

Forskarna fann att hannarna med de största näsorna också var störst vad gäller kroppsmassa och testikelstorlek. Dessa hannar hade också flest honor i sina grupper.

Sannolikt är stora näsor sexiga. De ger en signal till honorna om att hannarna har stor konkurrensförmåga. De förstärker också resonansen när hannarna ropar ut sitt territorium.

Men näsorna är inte bara sexiga för honorna. Troligen fungerar de också som styrkemarkörer mot andra hannar. En stor näsa är med andra ord en sorts skylt som visar vilken rang en hanne har.

Hos andra djur har hannarna mäktiga hornkronor eller väldiga stjärtfjädrar. Men en kolossal näsa är det bara näsapan som har utvecklat.

Fakta: Näsapor

Näsapan (Nasalis larvatus) tillhör underfamiljen bladapor. Den är en av de största primaterna med en vikt hos hannarna på cirka 20 kilo. Honorna är betydligt mindre och väger cirka 10 kilo.

Den lever i sociala grupper som består av en vuxen hanne plus ett antal honor och ungar. Hannar som inte har lyckats få ett eget harem samlas i ungkarlsgrupper.

Arten förekommer bara på Borneo där den uteslutande lever i låglänta områden vid kusterna och längs floderna. Den äter i huvudsak frukter, blommor och gröna blad.

Källor: Science Advances