Försäkringskassans tidigare generaldirektör Anne-Marie Begler. Arkivbild Foto:

Begler bekräftade oro för att förlora valet

Politik

Socialminister Annika Strandhälls förklaring till varför Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler fick sparken är en efterhandskonstruktion, hävdar socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M).

Det var rädslan för att förlora valet som låg bakom, hävdar han.

— Anne-Marie bekräftar att socialministerns statssekreterare vid ett tillfälle gett uttryck för att regeringen är rädd för att förlora valet på grund av att det ska uppstå diskussion om enskilda fall i medierna, säger Forssell till TT.

Anne-Marie Begler frågades ut i utskottet på torsdagen. Och flera ledamöter säger efter mötet att Begler bekräftade detta. Det är dock inget som utskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) vill kännas vid.

Olika versioner

— Jag uppfattade det inte på det sättet. För mig som socialdemokrat är det väldigt tydligt att det inte handlar om en valfråga, det handlar om hur vi leder myndigheterna på ett bra sätt, säger han till TT.

Liberalernas ledare Jan Björklund anser att regeringen måste återinsätta Anne-Marie Begler som generaldirektör för Försäkringskassan.

— Det är ett oerhört fegt och svagt ledarskap av Stefan Löfven att sparka Anne-Marie Begler. Hon är en mycket skicklig generaldirektör och de åtgärder som hon har gjort, har hon ju gjort på order av regeringen. Och så blir regeringen feg när man får kritik och så skyller man på henne, när det egentligen är regeringens eget ansvar, säger Jan Björklund.

Återinsätt Begler

— Det rimliga nu är att regeringen återinsätter Anne-Marie Begler som generaldirektör, och gör inte den nuvarande regeringen det så ska en Alliansregering i september göra det, säger Björklund.

Socialminister Annika Strandhäll besökte utskottet i tisdags och sa då efteråt att hon inte haft förtroende för Anne-Marie Begler. Hon hävdade också att regeringen vid flera tillfällen framfört kritik mot den dåliga samordningen mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

En efterhandskonstruktion

— Anne-Marie Begler ger en helt annan beskrivning än den som socialministern har gett. Hon visar hur hon har lyft de här frågorna och tagit initiativ till förbättringar i samordningen vid fyra olika tillfällen men inte fått något gensvar från regeringen. Hon visar att socialministerns beskrivning av allt att döma är en efterhandskonstruktion, säger Johan Forssell (M).

Anne-Marie Begler själv ville inte ge några kommentarer.

— Jag tänker inte göra det. Jag har kommit hit för att svara på utskottets frågor. Sen kan ni ju naturligtvis fråga ledamöterna om vad jag har sagt, säger hon när hon går in till mötet.

Fakta: Sparkandet av Begler

Den 27 april meddelade socialminister Annika Strandhäll (S) att Anne-Marie Begler fick lämna sin post.

Då sade Strandhäll ingenting om att hon eller regeringen tappat förtroende för Begler.

Motivet som angavs var att Försäkringskassan inte levererat i de delar som handlar om stöd till individen eller samverkan med andra myndigheter.

Anne-Marie Begler själv blev överraskad av beskedet och antydde att det var regeringens rädsla för att förlora valet som låg bakom.

Hon uteslöt inte att det kan ha varit olagligt att flytta på henne.

När Annika Strandhäll utfrågades i socialförsäkringsutskottet sade hon att hon saknade förtroende för Begler.

Hon angav också att hon trots flera påpekanden från regeringen inte skött samordningen med Arbetsförmedlingen om stöd till individer som förlorar sjukpenningen.

Oppositionen har kritiserat regeringen och hävdat att den saknar sakliga skäl för att flytta på Begler.

Liberalerna har KU-anmält socialministern.