Det höjda barnbidraget kan användas till både sparande och familjeresor. Arkivbild. Foto:

Det höjda barnbidraget ger nya möjligheter

Ekonomi

Barnbidraget höjs nu för första gången sedan 2006. För vissa innebär det en lättare vardagsekonomi. Det öppnar också möjligheter för sparkonton och familjeresor.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, påpekar att det kan vara bra att se det höjda barnbidraget om 200 kronor i månaden i ett längre perspektiv.

— Det handlar ju om 2 400 kronor per barn och år, så det här är pengar man kan tänka lite kreativt kring. Ska vi påbörja ett sparande? Eller är det så att vi behöver de här pengarna för att få det dagliga att gå runt?

För de föräldrar som har höga ambitioner vad gäller att spara pengar till barnen kan det här vara ett tillfälle att lägga undan lite extra, medan det för andra kan öppna möjligheten att börja spara. Det ger också många familjer chansen att lägga undan till något man vill göra tillsammans, som en resa.

— Det finns ju hela tiden någonting som väntar runt hörnet, kanske vill man köpa en ny cykel till barnet när våren kommer.

Bland de lite äldre barnen som får fickpengar kan det säkert hända att vissa har hört talas om det höjda barnbidraget och därför vill ha sin del av kakan. I ett sådant läge råder Ingela Gabrielsson att man samtalar med barnen om hur barnbidraget fungerar.

— I det här ingår det att man pratar om pengar med barnen och förklarar att det inte är självklart att man köper godis för det här. Involvera dem lite lättsamt och säg att de här pengarna ska räcka till mycket.

Fakta: Barnbidraget

I Sverige infördes en tidig variant av barnbidraget 1937, då var det dock behovsprövat. Sedan 1948 är det ett allmänt bidrag. På den tiden betalades bidraget ut en gång per kvartal.

Flerbarnstillägget infördes 1982 och innebär att förutom bidraget för varje enskilt barn dessutom får en extra summa beroende på hur många barn man har. För två barn ligger summan på 150 kronor, för tre barn blir det 730 kronor ända upp till sex barn, som ger 4 240 kronor extra varje månad. Det blir inga höjningar av flerbarnstillägget den här gången.

När regeringen genomförde en sanering av statsfinanserna sänktes beloppen för barnbidraget och flerbarnstillägget tillfälligt mellan 1996 och 1998.