• Ghost är tillbaka med sitt nya album "Prequelle". Pressbild. Foto:
  • Bandets tidigare frontfigur Papa Emeritus III har ersatts av Cardinal Copia. Men bakom masken står fortfarande Tobias Forge. Pressbild. Foto:
1/

Djävulsk dans på Ghosts nya album

Musik

Hårdrocksbandet Ghost är tillbaka med nya albumet "Prequelle" – en skiva som har spelats in vid sidan av sångaren Tobias Forges rättsliga bråk med sina forna bandkollegor.

— Det är inte roligt att vara i en rättsprocess, men man får se det som ett kvitto på att det går bra, säger Forge till TT.

Det har skett personalförändringar i Ghosts oheliga kapell. Bandets tidigare frontfigur Papa Emeritus III har ersatts av den mustaschprydde Cardinal Copia, som i videon till "Rats" – första singeln från "Prequelle" – visar att han inte drar sig för att brista ut i dans.

Piruetter och svandyk hör inte till vanligheterna i den rifftunga genren, men i Ghosts värld går Satan i armkrok med både Ronnie James Dio och Abba vilket fortfarande hörs tydligt på "Prequelle".

— Jag lyssnar på rätt mycket olika musik. Främst pop, rock och hårdrock, men också väldigt mycket icke-vokal musik som klassisk musik och filmmusik, säger Tobias Forge.
— Mycket progressiv rock också, som tidigare kanske inte har haft något tydligt rum i Ghosts musik även om den har influerat mer än det låter.

"En initiationsrit"

Det är inte bara frontfigurens yttre som är nytt i Ghost. I fjol blev Tobias Forge stämd av fyra tidigare bandmedlemmar som anklagar honom för att ha undanhållit intäkter. Tvisten är ännu inte löst, men Ghost spelar vidare med nya musiker.

— Det är aldrig roligt att vara i en rättsprocess, men å andra sidan försöker jag tänka att den här problematiken aldrig hade uppstått om det inte hade varit för att det går jävligt bra. För det är aldrig någon som stämmer någon om det går dåligt, säger Forge.
— Jag försöker mest bara hantera en situation som har uppkommit. Förutom att det eventuellt blir en rättegång som kommer att avgöra det hela så fortsätter det väl så länge deras jurist ser att han tjänar pengar på dem, antar jag. Men jag känner mig rätt säker på att de har fel.

Att bli stämd är "vanligare än vad folk tror", säger Forge:

— Många som jag känner i branschen säger att man inte är någon riktigt artist om man inte har blivit stämd. Det är lite som en initiationsrit. Offentlighetsprincipen i Sverige gör att det tas upp direkt i media, medan i andra länder sker sådant här väldigt mycket bakom lyckta dörrar.

Fler på scen

Förutom att ta in nya musiker har Ghost också vuxit numerärt, med förstärkning på slagverk, gitarr och klaviatur – och framför allt fler sångröster. Det innebär att nästan all musik från skivorna nu kan framföras live, till skillnad från tidigare år då bandet tog hjälp av förinspelat material.

— För min del är det verkligen en dröm som realiseras. Tyvärr har jag gjort 600 gig med backing tracks. Jag hatar backing tracks men det var ett nödvändigt ont, för jag ville att det skulle låta på ett visst sätt och jag ville att all sång skulle vara representerad. Så det var bara att gilla läget. Men jag har alltid velat att vi skulle arbeta oss fram till den här modellen, säger Tobias Forge.

"Prequelle" släpps den 1 juni.

Fakta: Ghost

Heavy metal-band som bildades i Linköping 2006.

Låtskrivaren och sångaren Tobias Forge, alias Cardinal Copia, är den ende kvarvarande ursprungsmedlemmen.

Diskografi: "Opus eponymous" (2010), "Infestissumam" (2013), "If you have Ghost" (ep, 2013), "Meliora" (2015), "Popestar" (ep, 2016), "Ceremony and devotion" (2017), "Prequelle" (släpps 1 juni 2018).