• Svenska spelare hänger med huvudena efter förlusten mot Japan i OS. Nu blir Damkronorna av med stödet från SOK. Arkivbild. Foto:
  • SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är kritisk mot landslagssatsningen på Damkronorna och drar in stödet. Arkivbild. Foto:
1/

Efter fiaskot – Damkronorna tappar OS-stöd

Olympiskt

Sverige missade medalj och gjorde sitt sämsta OS hittills. Nu blir Damkronorna av med stödet från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

— Vi satsar inga pengar på dem nu, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Som vanligt efter ett OS går SOK igenom sitt stödprogram Topp och Talang för att lyfta fram potentiella OS-medaljörer som ska få stöd. Dessutom rensar SOK bort aktiva som inte längre får det eftertraktade stödet.

Bland namnen som försvinner ur programmet finns konståkaren Alexander Majorov, utförsåkaren Kajsa Kling – och Damkronornas ishockeyspelare.

Damkronorna blev sjua i Pyeongchang, en stor besvikelse.

— Målsättning var att utmana för brons. Det nådde vi inte. Vi har hållit sjätte–sjunde-nivån precis som när vi gick in för fyra år sedan. Det krävs någonting annat. Då får de prestera det innan vi eventuellt kommer tillbaka, säger Reinebo till TT.

Gör översyn

Avståndet till världseliten har blivit större på senare år och nu vill SOK se förändringar från ishockeyförbundet för att satsa vidare mot OS i Peking 2022.

— Förbundet ska göra en översyn om hur det går vidare med klubb- och landslagsverksamheten. Innan de har presterat någonting som vi kan hänga upp en satsning på så har vi backat ur.

Reinebo är inte bara bekymrad över landslagets utveckling utan riktar även kritik mot klubbarna som han tycker satsar för lite på damerna och agerar kortsiktigt genom att ta in utländska stjärnor i stället för att satsa på egna talanger.

"Deras val"

Damhockeyn i Sverige har mycket sämre resurser än herrarna och SOK:s stöd har varit helt avgörande för flera av spelarna som därmed kunnat satsa på heltid på sin idrott.

TT: Många invänder att det är orättvist att dra in stöd till spelare som redan har svårt att få vardagen att gå ihop?

— Det är inte så att en olympisk satsning kan bära klubbarnas verksamhet. Jag kan se framför mig att några av de här klubbarna ska satsa ett snäpp vidare om man menar allvar med damhockeyn, säger Reinebo och fortsätter:
— Både satsa på tränare och spelare och kanske låta bli köpa in dyra internationella spelare som helt plötsligt får ersättningar skyhögt över våra inhemska spelare. Det är ett val de gör. Det är inte vårt val.

Fakta: Nya i SOK:s stödprogram

Bordtennis, lag, herrar. Truls Möregård, bordtennis. Martin Friis, bordtennis. Oskar Rozenberg, skateboard. Kalle Berglind, skateboard. Jennie-Lee Burmansson, freeskiing slopestyle. Anna Dyvik, skidor. Jesper Nelin, skidskytte. Linn Persson, skidskytte.

Fakta: Tappar SOK:s stöd

De individuella idrottare som försvinner ur Topp och Talang är:

Stina Källberg, bordtennis. Bogdan Kourinnoi, brottning. Johannes Skagius, simning. Michaela Arvidsson, skytte. Susanne Celik, tennis. Nikita Glasnovic, taekwondo. Alexander Majorov och Isabelle Olsson, konståkning. Maria Pietilä Holmner, Magdalena Fjällström och Kajsa Kling, alpint. Marcus Hellner, Emil Jönsson, Anna Haag och Emma Wikén, skidor. Chardine Sloof, skidskytte. Ludvig Billtoft, snowboard David Andersson, skridsko.

Fotnot: Flera av de aktiva har lagt av, Nikita Glasnovic har bytt nationell tillhörighet till Kroatien.