En demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm till stöd för fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru. Bilden är från december 2016. Foto:

Dom mot Fikru Maru ska meddelas i mars

Etiopien

Rättegången mot den fängslade svensken Fikru Maru har avslutats i Addis Abeba. Domen ska meddelas den 12 mars.

— Jag har just fått ett meddelande från Addis Abeba att förhandlingarna har avslutats eftersom åklagaren inte har lyckats hitta sina två vittnen, vilket inte var alldeles överraskande, säger hans advokat Hans Bagner till TT.

Bagner säger att det är svårt att säga någonting om chanserna till en friande dom, men att det inte styrker åklagarens sak att han misslyckats med att kalla de två vittnena till förhör.

— Han hade 28 vittnen att välja på, och han skulle få välja ut två. Ingen av dem har han lyckats få till domstolen, och det finns väl ingenting som talar för att han skulle kunna få det även framöver, säger Bagner.

Domen ska meddelas den 12 mars, bekräftar svenska utrikesdepartementet. Det är dock möjligt att den skjuts fram om domstolen beslutar att försvaret ska ges möjlighet att komma med egen bevisning för att Maru är oskyldig.

— Vi har flaggat för att vi inte har någon egen bevisning, det är åklagaren som ska bevisa och den bevisning han har presenterat är minst sagt otillräcklig, säger Bagner.

Fikru Maru anklagas för terrorbrott, närmare bestämt för att ha legat bakom ett upplopp och en brand i Kalityfängelset.

Fakta: Fikru Maru

67-årig svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien. Sitter i fängelse i Addis Abeba sedan maj 2013.

Fikru Maru anklagades 2010 för smuggling av vårdutrustning till ett sjukhus han driver i Addis Abeba, men åtalet lades ner. I maj 2013 fängslades han återigen, den här gången för anklagelser om att ha gjort sig skyldig till mutbrott när de tidigare anklagelserna mot honom släpptes.

Maru frikändes från mutbrottsanklagelserna i maj 2017, men åtalades på nytt för terrorbrott. Maru misstänks nu för att ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kalityfängelset han hölls i, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.

Den senaste rättegången inleddes i början av januari 2018 och är tänkt att avslutas den 26 januari. Tidigare rättegångar har dock försenats vid flera tillfällen.

Källa: Amnesty och Marus advokat Hans Bagner