• Bussvraket på ett tågspår nedanför bron där olyckan inträffade. Foto:
  • Olyckan inträffade söder om Kuopio i Finland. Foto:
1/

Finsk bussolycka krävde fyra liv

Finland

En buss störtade ned från en bro och landade på ett tågspår söder om Kuopio i Finland. Fyra personer omkom i olyckan.

Samtliga passagerare i bussen uppges vara finländska pensionärer bosatta i Sverige, enligt nyhetsbyrån STT.

Fyra personer skadades allvarligt medan sex vårdas för lindriga skador, skriver SPT. Ytterligare nio personer har förts till sjukhus för kontroll.

Inga barn finns bland de döda och skadade i olyckan, som inträffade på fredagseftermiddagen.

Ett vittne berättar för Yle att bussen, som hade omkring 20 passagerare, passerade en ramp i hög fart på två hjul, och krockade med flera bilar innan den fortsatte ned mot järnvägsspåret.

Skulle till spa-hotell

Sällskapet var på väg till ett spa-hotell när bussen körde igenom räcket och störtade ned från bron.

Fem personbilar var inblandade i olyckan, uppger polisen i Östra Finland för SPT.

— Bussen störtade 7–10 meter ner från bron på järnvägen. Det var en hård smäll. Vi såg genast att en del av passagerarna var döda. Bussen var inkilad mellan de klippor som omger järnvägen och fordonet hängde delvis i luften, vilket försvårade räddningsarbetet, säger räddningsdirektör Petteri Lintunen till SPT.

Möjligt tekniskt fel

De skadade fördes till Kuopio universitetssjukhus.

— Operationssalarna har full beredskap att ta emot patienter, liksom intensivvårdsavdelningen, sade sjukhusets kommunikationsdirektör Varpu Puskala till Yle strax efter olyckan.
— En del har skadats svårt, andra lindrigare.

Orsaken till olyckan är inte utredd, men polisen tror att den kan ha berott på ett tekniskt fel i bussen, skriver SPT. Busschauffören, som är en av de skadade, har uppgett att bromsarna inte fungerat.

Finlands president Sauli Niinistö har på Twitter uttryckt sitt deltagande med offrens familjer. Även talmannen i den finska riksdagen Paula Risikko har framfört sina kondoleanser till de omkomnas familjer, skriver Yle.

Svenska utrikesdepartementet hänvisar frågor om olyckan till polisen.

— Vi kan bara säga att svensk polis har en löpande dialog med den finländska polisen, säger Malin Näfver, pressekreterare vid polisen, till TT.