Fler affärer än tidigare somrar. Arkivbild. Foto:

Allt fler osålda bostäder sätter press

Bostadspriser

Utbudet ökar fortsatt och fler bostäder försvinner från bostadssajterna osålda.

Det kan innebära en fortsatt press på bostadspriserna när affärerna väntas komma igång igen efter sommaren.

Prisutvecklingen har varit ganska stabil under sommaren, visar statistik, nu senast från Valueguard och tidigare i veckan från Svensk Mäklarstatistik.

Som vanligt lugnare alltså under sommarmånaderna, men ändå klart fler bostadsaffärer under juli än föregående år, speciellt i Stockholmsområdet där antalet villaaffärer var dubbelt så många som i juli i fjol.

Mycket osålt

Förmodligen en effekt av det stora utbudet av bostäder som under hela det här året har legat klart högre än tidigare, enligt Staffan Tell, talesperson för bostadssajten Hemnet.

Förutom att utbudet är stort så blir väldigt mycket osålt. I juli togs 35 procent av alla bostadsrätter i riket bort från Hemnets sajt osålda. Ett och två år tidigare var motsvarande siffra 25 respektive 15 procent. Speciellt i Stockholmområdet är andelen osålt ännu högre, 45 procent i juli i år, något som såväl Staffan Tell som mäklare tror hänger ihop med de nya amorteringsreglerna som främst slår mot det dyrare prisläget i storstäderna.

Kommer tillbaka

Många objekt lär därmed komma tillbaka och spä på utbudet ytterligare.

— Det finns fortfarande ett glapp mellan köpare och säljare. Det kan bli så att det blir en prispress framöver, säger Staffan Tell.

Den relativt kraftiga prisnedgången började förra hösten. På ett år har bostadspriserna i riket fallit med nästan fem procent, enligt Valueguards så kallade HOX-index. Det största prisfallet på årsbasis har skett i Stockholm, runt åtta procent både på villor och bostadsrätter, även om det noterades en mindre uppgång den senaste månaden.

Generellt är det svårt att se några trender om priserna utifrån sommarens affärer, konstaterar Valueguard som noterar att prisnedgången under 2008–2009, i finanskrisens spår, var som mest drygt sju procent.

Fakta: Prisutvecklingen

Priserna på bostadsrätter steg marginellt i juli jämfört med månaden före medan villapriserna sjönk, visar Valueguards återkommande månadsmätningar.

Enligt det så kallade HOX-indexet sjönk bostadspriserna totalt sett i riket med 0,6 procent på månadsbasis. De senaste tolv månaderna handlar det om en nedgång med nästan fem procent, vilket är den lägsta årsnoteringen sedan priserna började vända ner hösten 2017.

Källa: Valueguard