Så här såg det ut sista inlämningsdagen för deklarationerna 2004. Numera lämnar de flesta sin deklaration digitalt. Arkivbild. Foto:

Försäljning av bostad vanlig deklarationsmiss

Deklarationen

För den som sålt en bostad kan deklarationen vara knepig. Många misstag görs i deklareringen av bostäder och värdepapper. Även många av de som har enkla deklarationer gör den vanliga missen att de har glömt att ange ett bankkonto för Skatteverket.

Sista dagen för att deklarera är bara två veckor bort, men ännu har inte ens hälften lämnat in sina dokument.

— Vi hade en liten topp i början bland dem som ville ha sina pengar direkt i april, men övriga har skjutit på det. Många skjuter på det, även om de har en enkel deklaration, säger deklarationsexperten Anna Sjöberg på Skatteverket.

Tre vanliga fel

TT: Har du själv skjutit upp deklarationen?

— Nej, jag brukar deklarera så fort jag får den.

Men så klart finns det många som har näringsverksamhet, eller sålt bostäder och aktier, som har lite svårare deklaration.

— De kan behöva få fram en hel del underlag och det kan vara en anledning till att man skjuter upp det, säger Anna Sjöberg.

Det är tre fel som oftast brukar återkomma i deklarationerna varje år. Det gäller försäljning av bostad, försäljning av värdepapper och avdrag för resor till och från arbetet. Men detta vill Skatteverket nu råda bot på.

Nya e-tjänster

— Det är inte lätt att deklarera om man till exempel har sålt en bostad. Vi har tagit fram nya tjänster på Skatteverket.se där man kan få hjälp med hur man räknar, så att man inte behöver sätta sig in i alla svåra regler. Man ska känna att man har gjort rätt, utan att lägga ner allt för mycket tid.

Även de som har deklarationer som bara kräver ett enkelt godkännande kan gå på minor.

— Se till att du har anmält konto så att man får in sina pengar automatiskt. Och se till att du får kvittensen när du deklarerar digitalt, så att du får en bekräftelse på att du gjort alla steg. Det är de två viktigaste sakerna, tipsar Anna Sjöberg.

Fakta: Deklarationstips

• Anmäl bankkonto. Skatteverket gör inga automatiska utbetalningar om det inte finns ett anmält konto.

• Glöm inte att lämna deklarationen i tid. Sista dagen är den 2 maj. Du kan sms:a, ringa eller använda appen eller e-tjänsten. Om du vill lämna pappersdeklarationen på ett servicekontor, så tänk på att komma under öppettiderna. Det finns numera ingen brevlåda där att lämna deklarationen i när kontoren har stängt.

• Ska du göra avdrag för resor till och från arbetet – använd Skatteverkets beräkningstjänst så att avdraget blir rätt.

• Ska du deklarera försäljning av bostad eller försäljning av aktier och andra värdepapper? Använd e-tjänsten och beräkningshjälpen som finns i anslutning till den på Skatteverket.se.

Källa: Skatteverket