• Axl Rose på Friends i Solna i juni förra året. Foto:
  • Slash under Guns N' Roses senaste konsert i Sverige, i juni förra året. Foto:
  • Axl Rose på scen med Guns N' Roses. Bilden är från Indien 2012. Foto:
1/

Guns N' Roses monsterturné drar in i Göteborg

Musik

Turnén som aldrig blev av förvandlades till turnén som aldrig tar slut. När ett återförenat Guns N' Roses intar Ullevi närmar de sig spelning nummer 150 med en show som redan har setts av fler än 4,3 miljoner fans på fem kontinenter.

— I'm done.

I svensk översättning "Tack och hej", kanske, eller "Det räcker nu".

Så mindes Slash, i en intervju med tv-profilen Piers Morgan från 2012, sina sista ord till Axl Rose. Då höll han fortfarande dörren till ett återförenat Guns N' Roses stängd.

Gitarristen hade lämnat bandet 1996 och ville inte titta i backspegeln. Men så i december 2015 kunde Billboard plötsligt rapportera att gitarristen hade ändrat sig och att en ny världsturné var på gång.

Rock'n'roll-monster

I april 2016 kom det officiella tillkännagivandet: Axl Rose, Slash och Duff McKagan, tre av Guns N' Roses originalmedlemmar, planerade "Not in this lifetime tour", ett ambulerande rock'n'roll-monster som fått sitt namn efter Axl Roses när en reporter frågade om bandet skulle återförenas.

Två och ett halvt år senare är succén ett faktum. Fler än 4,3 miljoner fans har löst biljetter till någon av de snart 150 konserter som bandet hittills har gett, festivaler ej inräknade. Turnén hade i maj i år dragit in mer än 475 miljoner dollar, eller en bra bit över 4 miljarder kronor.

Fina recensioner

Förra sommaren spelade Guns N' Roses på Friends arena i Solna. Konserten fick fina recensioner i svensk press. Internationella rockjournalister har ofta påpekat att bandet aldrig lät så här bra, eller var så punktliga och samspelta, förra gången det begav sig.

Konserten är i sig ett monster som klockar in på runt tre timmar. Bandet utgår från en låtlista som domineras av klassiker som "Welcome to the jungle", "Sweet child o' mine" och "You could be mine". Pliktskyldigt spelas också valda låtar från Axl Roses eget Guns N' Roses-album "Chinese democracy", covers som bandet gjort till sina samt i brist på nytt material ytterligare covers som med lite god vilja kan kallas mer obskyra.

Fakta: Världens farligaste band

Det amerikanska rockbandet Guns N' Roses bildades i Los Angeles 1985. Genombrottet kom med debutalbumet "Appetite for destruction", men det tog sin tid. När skivan släpptes 1987 gick den in på plats 182 på den amerikanska albumlistan. Först efter drygt ett år, när skivbolagschefen David Geffen personligen övertygat MTV om att spela bandets videor, klättrade skivan till listans förstaplats. I dag har skivan sålts i fler än 30 miljoner exemplar, vilket gör det till det bäst säljande debutalbumet någonsin i USA.

Uppföljarna till "Appetite", de två dubbelalbumen "Use your illusion" 1 och 2 släpptes 1991 och gick in på plats 1 och 2 på Billboards albumlista. Till dags dato har bandet sålt fler än 100 miljoner skivor och bandets pågående turné räknas som en av de mest inkomstbringande i historien.

Framgången var inte given för Guns N' Roses. Under en period i bandets tidiga historia bodde samtliga bandmedlemmar i det garage där de också hade sin replokal och pengarna kom från knarkförsäljning. Bandet blev ökänt, först i Hollywood, sedan i världens rockpress, och kom att kallas "världens farligaste band".

Den mastodontturné som följde utgivningen av "Use your illusion" pågick i två och ett halvt år, och med 194 konserter i 27 länder blev turnén en av de största någonsin. Turnén ledde dock till att Guns N' Roses föll sönder.

Sedan var sångaren Axl Rose länge den enda originalmedlem som fortfarande var med i bandet. När han 2008 släppte albumet "Chinese democracy" hade det varit i princip tyst om bandet i mer än tio år. Häromåret återvände originalgitarristen Slash och originalbasisten Duff McKagan till Guns N' Roses som gav sig ut på den pågående "Not in this lifetime tour".

I dag består Guns N' Roses, förutom originaltrion, av Dizzy Reed, Richard Fortus, Frank Ferrer och Melissa Reese.