Snowboardåkaren Måns Hedberg föll under slopestylekvalet och missar nu big air, en gren som gör OS-debut i Pyeongchang. Foto:

Hjärnskakning stoppar Hedberg från big air

Snowboard

Måns Hedberg tvingas avstå snowboardåkarnas OS-debut i big air.

Hjärnskakningen som Hedberg ådrog sig i slopestylekvalet gör att hans OS är över.

Niklas Mattsson blir därmed ensam svensk i kvalet på onsdag.

SOK:s läkare Jakob Swanberg tog beslutet att Måns Hedberg inte är redo att tävla än.

"Det stod tidigt klart att Måns hade drabbats av en hjärnskakning. Det är en skada vi ser allvarligt på och hanterar med största noggrannhet", säger Swanberg i ett pressmeddelande.

Förbundskapten Jocke Hammar om hur Hedberg reagerade på beskedet:

— Han är besviken så klart och tycker att det är jättetråkigt att han inte kan köra. Men han förstår också beslutet. Det handlar om säkerhet och man kan inte ta några risker, säger Hammar till TT.

Sedan den otäcka kraschen förra lördagen har Hedberg följt den så kallade hjärntrappan med fysiska och kognitiva tester. Resultatet har inte varit vad han hoppats på.

— Han är inte symptomfri ens när han cyklar lätt på gymmet, säger Hammar.

TT: Vilken typ av symptom handlar det om?

— Det är inte så farligt med huvudvärken. Men han är lite matt och trött efter väldigt lätt fysisk ansträngning som normalt inte är några som helst problem för en elitidrottare.

Det är andra allvarliga motgången på mindre än ett år för Måns Hedberg. I mars bröt Bollnäsåkaren nacken i en krasch i en tävling i Italien och han gick en kamp mot klockan för hinna kvala in till OS.