Imran Khan höll tal i Islamabad och utropade sig som segrare i torsdags kväll. Foto:

Partier i Pakistan kräver nyval

Pakistan

Cricketidolen Imran Khans PTI segrar i det pakistanska valet. Det tidigare regeringspartiet PML-N vacklar efter beskedet. Ledarna, som först hävdat valfusk, erkände sig sedan besegrade. Därefter uppges partiet ha ställt sig bakom ett krav på nyval som framförs av flera parter.

Pakistans rörelse för rättvisa (PTI) får 115 platser i nationalförsamlingen, visar rösträkningen. 137 platser hade behövts för egen majoritet, men PTI:s resultat är starkare än väntat även om partiet inte ensamt kan bilda regering.

Det tidigare regeringspartiet Muslimska förbundet-Nawaz (PML-N), som är den fängslade före detta premiärministern Nawaz Sharifs parti, får 62 platser och det tredje största partiet, PPP som leds av den mördade före detta premiärministern Benazir Bhuttos son, får 43 platser, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På fredagskvällen meddelade flera partier som inte vill godta resultaten, bland dem PML-N, att de kommer att kräva nyval. Beskedet lämnades efter ett möte i Islamabad som flera partier deltagit i. "Allpartikonferensen" anser att de valda parlamentarikerna ska vägra avlägga ämbetsed, men enligt tv-kanalen Dunya stödde PML-N inte den uppmaningen omedelbart. Saken ska dryftas i partiet.

Valobservatörer, inklusive en delegation från EU, har utvärderat hur valet gått till. Enligt nyhetsbyrån AFP har de luftat oro för att alla "inte gavs lika stora chanser".

Kashmir och Kina

PTI:s ledare, den tidigare cricketstjärnan och playboyen Imran Khan, utropade sig till Pakistans nya ledare redan långt innan alla rösterna var räknade. I sitt segertal sparade han inte på utfästelserna. Förutom det löfte som PTI gått till val på – att stoppa korruptionen – pratade han bland annat om att jämna ut landets djupa klassklyftor och lovade att få fart på utländska investeringar. Han sade också att Pakistan och Indien bör sitta ner och samtala för att lösa konflikten i det våldshärjade gränsområdet Kashmir, som flera gånger har lett till krig mellan de två länderna.

I den viktiga frågan om relationerna till den mäktiga grannen i norr var Khan tydlig:

— Vi vill stärka vår relation till Kina, sade han och tillade att Kina kan lära Pakistan mycket om hur man lyfter människor ur fattigdom.

Behöver låna pengar

Hur Pakistans framtida relationer till den regionala stormakten ser ut spelar stor roll, säger Sydasienkännaren Sten Widmalm. De båda länderna har närmat sig varandra under senare år och Peking har pumpat in pengar i Pakistan bland annat genom sin jättesatsning på en ny sidenväg som ska gå genom Pakistan.

— Det är viktigt för omvärlden hur nära Pakistan allierar sig med Kina eftersom det handlar om Kinas inflytande i regionen och i världen, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till TT.
— PTI kommer att behöva låna pengar för att kunna genomföra alla reformer som de utlovat och då är frågan om de kommer att låna från Kina eller från Internationella valutafonden (IMF).

Pratar med talibanerna

Andra politiska kursändringar i ett Pakistan lett av Imran Kahn kan handla om grannen Afghanistan och om de religiösa extremistiska grupper som håller till i bergsområdena mellan de båda länderna.

— PTI har en historia av att samtala med talibanerna i lite större utsträckning än andra partier. Men det är för tidigt att säga vad PTI kommer att göra, gällande det, säger Sten Widmalm.

Det råder delade meningar i Pakistan kring hur talibanerna och andra extremistgrupper ska behandlas. Många anser att de ska bemötas med militärt våld.

PTI sällar sig till de övriga stora partierna I sitt stöd för kärnvapen och sin kritik mot USA och dess drönarkrig, säger Sten Widmalm.