• Två personer har rökskadats och förts till sjukhus. Foto:
  • Släckningsarbetet fortsätter. Foto:
  • Ett stort område i centrala Stockholm spärrades av och räddningstjänsten jobbade febrilt med att få kontroll över branden.
1/

Fortsatt släckningsarbete efter storbrand

Brand

En stor kulturfastighet vid Stureplan i Stockholm stod i lågor under en stor del av tisdagen. Skadorna blev stora och släckningsarbetet beräknas ta hela natten. Ett stort område kommer att vara avspärrat.

— Nu pågår eftersläckningsarbetet och vi kommer att vara kvar hela natten och fram till morgontimmarna, säger Torbjörn Mattsson, brandinspektör på Storstockholms brandförvar.

Till en början arbetade 60–70 brandmän från minst åtta brandstationer på platsen med att hindra branden att sprida sig till andra kvarter. Sent på tisdagskvällen arbetade fortfarande ett tiotal brandmän på platsen.

Inte under kontroll

Branden började i en kulturmärkt fastighet på Jakobsbergsgatan vid femtiden på morgonen och sju minuter senare var första styrkan framme. TT:s reporter på plats vittnade om en väldigt stor insats.

— Det slår eldsflammor ut från alla våningsplan, det brinner överallt. Brandmännen står på stegar och sprutar vatten fyra, fem våningar upp.

Efter att det brunnit några timmar exploderade en syrgasflaska, men ingen skadades. Under dagen evakuerades också byggnader på Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan, mittemot kvarteret där branden pågick.

Ett stort område i centrala Stockholm är fortfarande avspärrat under natten och väntas vara det till arbetet på plats är färdigt.

Oklar brandorsak

Vad som orsakat branden är fortfarande oklart.

— Det vet vi inte ännu och det är en fråga för polisen, säger Göran Stark vid Storstockholms brandförsvar.

Utöver det ska en expert på byggnadskonstruktioner bedöma byggnaden.

Räddningstjänsten tonar dock ner rasrisken, men kan inte utesluta den.

— Det finns en risk för mindre kollaps när stuckatur och delar från byggnaden lossnar, säger Torbjörn Mattsson.

I huset finns företag och nio lägenheter. Då branden började så tidigt fanns få människor i byggnaden. Två personer fick föras till sjukhus med rökskador och fyra personer evakuerades.

Trafiken påverkades till en början och flera busslinjer berördes. Men sedan 20.25 rullar trafiken runt Stureplan på som vanligt.

Fakta: Kulturbyggnad

Fastigheten som brunnit heter Vildmannen 7 och är en byggnad av allra högsta kulturhistoriska värde i centrala Stockholm i korsningen Jakobsbergsgatan/Biblioteksgatan. Huset ritades av arkitekt Erik Josephson och uppfördes i slutet av 1800-talet. Huset har en ovanlig fasad för området, helt i Roslagssandsten, med detaljer inspirerade av medeltida arkitektur.

I dag består fastigheten av både bostäder, kontor och affärslokaler.

Stilen är nationalromantisk och huset är väldekorerat med blomsterornamentik och småfåglar. Ett tema som återkommer i takmålningarna i fastighetens entré mot Biblioteksgatan. Entréns ekport har reliefer av skulptören Christian Eriksson som föreställer olika hantverksyrken.

1905 öppnade matvarubutiken Svenska Hem på Jakobsbergsgatan 6. Butiken, som kommit till för att sälja sund och prisvärd mat, drevs som en kooperation med endast kvinnliga anställda och medlemmar. Grundare var kvinnosakspionjären Anna Wittlock. Butiken medlemmarna fanns Selma Lagerlöf, Harriet Bosse och Ellen Key.

Stadsmuseet har klassificerat Vildmannen 7 som en fastighet av allra högsta kulturhistoriska värde.

Källa: Hufvudstaden