Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Foto:

Livstid för 42 – planerade mörda Erdogan

Turkiet

Efter fjolårets kuppförsök i Turkiet kommer nu bestraffningarna. 42 tidigare militärer har dömts till livstids fängelse för mordförsök på president Erdogan.

För säkerhets skull dömdes 34 av dessa till fyra livstidsstraff, det hårdast möjliga straffet, i rättegången som hölls i staden Mugla i sydvästra landsändan.

Totalt stod 47 personer åtalade. En person frikändes, ett fall överflyttades till en annan domstol medan straffen för de tre frånvarande inte meddelades.

Bland de dömda finns förre brigadgeneralen Gokhan Sahin Sonmezates som anklagas för att ha lett sammansvärjningen.

Alla dömda förnekar brott. En del klagar på en orättvis rättsprocess.

— Jag vill få mitt fall behandlat igen i domstolar där rättssäkerheten upprätthålls, säger ex-löjtnanten Muhammet Burak Ipek enligt nyhetsbyrån Anadolu.

Rättegången är den största som följt på den misslyckade kuppen den 15 juli 2016 då 249 personer dödades utöver kuppmakarna. Flera likande rättegångar väntar.

Åtalet gällde en helikopterattack mot det hotell i Marmaris där den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan semestrade med familjen. Två poliser dödades. Erdogan har hävdat att han bara var några minuter från döden innan han lyckades fly från Marmaris och flyga tillbaka till Istanbul.

Erdogan har pekat ut den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom kuppförsöket.

Mest delat denna vecka