Centerledaren Annie Lööf tror på blocköverskridande överenskommelser under den kommande mandatperioden. Arkivbild. Foto:

Lööf: Mer samarbete över blocken

Politik

Centerpartiet kommer inte att bryta sig ur Alliansen för att sitta i en regering med Socialdemokraterna, säger partiledaren Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter. Men hon säger sig samtidigt vara beredd att göra upp över blockgränsen.

—  Det kommer förmodligen att bli ett ganska komplicerat läge efter nästa val. Då är det viktigt att redan nu ge klara besked om de grundprinciper som vi kommer att följa: Vi vill hålla ihop alliansen, vi vill byta ut Stefan Löfven som statsminister och om alliansen behöver ökat stöd så säger vi nej till att ta hjälp av Sverigedemokraterna och då behöver vi föra samtal över blockgränsen, säger hon till DN.

"Vi gör upp mellan lagen"

Centerpartiet är berett att kompromissa och att göra upp, fortsätter Lööf och lyfter fram att alla varit med om blocköverskridande överenskommelser under den här mandatperioden.

— I grunden gillar jag mer resultat än att dela upp Sverige i olika lag. Det är därför det är viktigt att säga att även om vi i dag har olika lag så gör vi också upp mellan lagen. Vi har slutit flera blocköverskridande överenskommelser där vi tar ansvar för landet och genomför konkret politik.

Tre områden

Under den kommande mandatperioden är det framför allt tre stora politikområden som Lööf hoppas kunna förändra med brett stöd – skatterna, bostadspolitiken, och arbetsmarknaden.

—  Alla de här tre kräver brett stöd för att vi ska kunna genomföra dem. Det vore bra om Allianspartierna fick egen majoritet och kunde genomföra förändringar. Men för att det också ska kunna fungera om Socialdemokraterna styr Sverige så behöver det vara blocköverskridande överenskommelser.