Tobias Ludvigsson blir första svensken sedan 2013 att köra Tour de France. Arkivbild. Foto:

Ludvigsson vill utmana i Tour de France

Cykel

För första gången sedan 2013 har folket ute i stugorna en svensk att följa i Tour de France.

Tobias Ludvigsson är uttagen som hjälpryttare – men siktar högre i tempoloppet.

— Det är näst sista etappen, då ska jag försöka sikta mot topp fem, säger 27-åringen.

Inte sedan Fredrik Kessiakoff deltog 2013 har en svensk kört Tour de France. Och Ludvigsson är blott den 14:e svensken som får chansen i det storslagna etapploppet.

27-åringen från Huskvarna tvekar inte om vad som blir häftigast av allt:

— Paris. Det är nog häftigt att komma in där, det har man sett på tv nu i några år. Det ser ju riktigt pampigt ut, säger han om tävlingens allra sista etapp med den traditionsenliga målgången på Champs-Élysées.

Ludvigsson har inte haft en problemfri försäsong. Efter en planerad operation (förträngning i en artär) i december tog det ett tag att bygga upp kroppen igen, och en krasch för en dryg månad sedan innebar ännu ett avbräck.

— Det har varit lite upp och ner, men det var gött att komma från Båstad med ett SM-guld och ett silver, säger Ludvigsson.

Stressig tävling

Trots en strulig försäsong belönades alltså svensken med en plats i det franska laget Groupama FDJ:s trupp till Tour de France. Ett kvitto på att laget tror på honom, och på att formen är stigande.

— Jag gjorde det väl ganska bra förra säsongen med Thibaut Pinot och de vet vad jag går för. Jag är allround och kan assistera både i bergen och på flacken.

Ludvigsson har tidigare cyklat fem Giro d'Italia och tre Spanien runt – men han säger att det här blir något helt annat. I ett av världens största idrottsevenemang är det framför allt stressen som kommer att bli det tuffa. Både i klungan, och utanför banan.

— Alla säger att det är något helt utöver det vanliga. Det blir så uppmärksammat i media och sägs vara dubbelt så stressigt i klungan jämfört med Girot och Vueltan.

Har du kunnat träna på det på något sätt?

— Nja, det är svårt. Men det gäller att försöka komma in i adrenalinbubblan, då bli man inte så rädd liksom. Är man för avslappnad är det inte bra, då vips så ligger man där i diket och har kraschat.

Ska assistera Démare

I årets upplaga saknar laget sin storstjärna Pinot, och i stället blir det främst att assistera spurtaren Arnaud Démare som blir svenskens uppgift. Med omkring åtta kilometer kvar ska Huskvarnacyklisten försöka ta vind för Démare, och se till att han är så fräsch som möjligt för att knipa en etappseger.

Men Tobias Ludvigsson har också ett personligt resultatmål för den näst sista etappen i touren, tempot.

— Jag får se hur benen känns, men jag brukar vara i bra slag även mot sista veckan. Jag ska försöka sikta mot topp fem, så jag har något att se fram emot och som håller mig motiverad.

Fakta: Tobias Ludvigsson

Född: 22 februari 1991

Från: Huskvarna

Stall: Franska Groupama FDJ

Meriter i urval: SM-guld i tempo (2018, 2017), 3:a och 6:a på etapper i ­Vuelta a España, 4:a på en etapp i Giro d’Italia, 1:a på Etoile de Bessèges.