Moderaternas Tomas Tobé och Ulf Kristersson presenterar nya förslag för att öka tryggheten. Arkivbild. Foto:

M föreslår betald polisutbildning

Politik

Moderaterna vill reformera polisutbildningen, både innehållsmässigt och för att göra den mer attraktiv. I dag gapar många stolar tomma på utbildningen trots att behovet av poliser är stort. Moderaterna föreslår därför att hela studielånet ska skrivas av efter fem års arbete som polis.

— Vi vill ha en trovärdig plan för hur vi ska kunna fylla platserna, så att vi når 10 000 fler poliser, säger M:s rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på en pressträff tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson.

Satsningen beräknas kosta cirka 200 miljoner kronor.

Moderaterna anser även att det behövs en kraftig nivåhöjning av anslagen till Polismyndigheten. För nästa mandatperiod vill M satsa 4,3 miljarder kronor på detta.

Partiet håller fast vid sin tidigare linje att det behövs en riktad lönesatsning för att minska polisavhoppen och göra yrket mer attraktivt. Moderaterna vill satsa 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod på en lönesatsning, vilket skulle innebära ungefär 3 000 kronor extra i månaden, utöver det som normalt faller ut i löneförhandlingar.