Valsedlar trycks inför riksdagsvalet i september. Arkivbild. Foto:

M har fler låglönekandidater än S

Politik

Moderaterna har något fler låginkomsttagare på valsedlarna än Socialdemokraterna – 13 procent jämfört med 11 procent, visar en genomgång som SCB gjort för Sveriges Radio Ekot.

— Om man ska våga sig på någon slutsats så kan man säga att M medvetet och under lång tid har drivit en arbetslinje, där sänkt skatt på arbete har riktat sig mot låg- och medelinkomsttagare, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer, till Ekot.

S har lägst andel låginkomsttagare, personer som tjänar upp till 200 000 om året, på valsedlarna av alla riksdagspartierna medan MP har högst andel.

— Vi har en bra bredd inom vår riksdagsgrupp, men sedan är det alltid så att i ett val är det fler, i ett annat val är det färre, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för S, till Ekot.

Totalt har andelen låginkomsttagare på riksdagspartiernas valsedlar minskat från 19 procent i förra valet till 14 procent.

Andelen som tjänar över en halv miljon om året har ökat från 25 till 34 procent. Hos S är ökningen av kandidater med hög inkomst störst, vilket delvis kan förklaras med att det är ett regeringsparti med över 100 ledamöter i riksdagen. Statsråd och riksdagsledamöter tjänar över halvmiljonen och en del av dem finns på valsedlarna.

Till valet i september kandiderar 6 005 personer till riksdagen.