Dansk polis vid platsen där Kim Walls kropp hittades. Foto:

Madsen går med på förlängd häktning igen

Danmark

Mordmisstänkte ubåtsbyggaren Peter Madsen går återigen med på att sitta kvar i häktet – nu till den 13 december.

Och därför blir förhandlingen som skulle ha hållits i veckan, när en domare tar ställning till häktningsfrågan, inte av.

— När man är i en situation där det inte har kommit fram något avgörande som skulle tala för något annat, så har vi i varje fall den här gången valt att förlänga fristen frivilligt, säger Madsens advokat Betina Hald Engmark till Ekstra Bladet.

Madsen misstänks ha mördat och styckat den svenska journalisten Kim Wall i samband med en intervju på en ubåt. Till en början påstod Madsen att han släppt av Wall på land efter en reportageresa med ubåten den 10 augusti. Senare uppgav han att Wall dog på grund av att hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet, men har även ändrat sin berättelse efter det.

Vid ett polisförhör i oktober erkände Madsen styckning av kroppen och att kvarlevorna kastats i Kögebukten, men nekade till mord och den senaste misstanken om sexbrott under särskilt försvårande omständigheter. Att en misstänkt person, som nekar till anklagelser, frivilligt går med på förlängd häktningstid är inte ovanligt.

Polisutredningen är på väg att bli färdig före årsskiftet räknar specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen att åtalet är klart.

— Jag förväntar mig att ta ställning till åtalsfrågan under loppet av december, säger han till Ekstra Bladet.

Rättegången är redan planerad att börja den 8 mars nästa år och pågå i åtta dagar – med avslutning i slutet av april.

Fakta: Ubåtsfallet

Den svenska journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt till sin kajplats och några timmar senare inleds sökandet. Under morgonen kommer larm om att ubåten sjunkit och Madsen räddats. Kim Wall hittas inte.

Kommande dag häktas Peter Madsen för att ha orsakat hennes död.

Drygt en vecka senare hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Torson bekräftas som Kim Wall med hjälp av dna.

Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att man hittat ytterligare kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar. Bland annat har huvudet hittats och polisen säger att den inte kunnat hitta skador som överensstämmer med Peter Madsens påstående att Kim Wall dött när hon fick en tung lucka i huvudet.

Den 30 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen erkänt att han styckat Kim Walls kvarlevor. Peter Madsen har i polisförhör ändrad sin ursprungliga historia om hur Kim Wall dog och hävdar nu att hon kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten, vid ett tillfälle då han själv befann sig på ubåtens däck.

Mest delat denna vecka