Tysklands förbundskapten Joachim Löw håller presskonferens inför VM-matchen mot Mexiko. Foto:

Mäktig tysk svit i VM-premiärer

Fotboll

Mexiko har inte bara regerande världsmästarna emot sig i söndagens VM-möte i Moskva.

Tyskland bär också med sig en mäktig svit: 27–3 i mål på sju raka inledningssegrar i VM.

Framför allt på 2000-talet är den tyska startsviten imponerande, med fyra mål framåt i alla de tre senaste mästerskapsinledningarna och dessförinnan 8–0 på stackars Saudiarabien 2002.

Och då har man ändå inte bara mött blåbär. Senast i Brasilien var det Portugal som knäcktes när förbundskapten Joachim Löw drog igång sitt VM-äventyr.

— Jag kan bara prata för min tid som ledare, men jag tror det är kopplat till spelarnas självförtroende, säger Löw på sin presskonferens inför premiären mot Mexiko.
— Det är alltid viktigt att börja bra. Och erfarenheten gör att spelarna kan vara fokuserade när det verkligen gäller.

Svag form?

Löw andas självförtroende och lugn uppe på podiet. Länge skadade målvakten Manuel Neuer är frisk igen.

— Han är väldigt fokuserad, lugn och stabil och på bra humör. Nu är det den Neuer som vi alltid har känt, hävdar Löw.

Den tyska formen har ändå ifrågasatts. I våras blev det "bara" oavgjort mot Spanien och förlust mot Brasilien. Och genrepen i början av juni gav ett svidande 1–2 mot grannen Österrike och endast 2–1 mot det Saudiarabien som i torsdags fick storstryk av Ryssland i VM-premiären.

På mittbacken Jerome Boateng låter det emellertid som om det mest handlar om inställning.

— Vi behöver vilja och glöd – det är sådant som får saker att smälla ibland på träning och match. Vi kommer att slåss för varje meter, sade backstjärnan på en presskonferens tidigare i veckan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Möttes i fjol

Motståndarna Mexiko har färska minnen av tysk målstyrka. I fjolårets för-VM, Confederations Cup, vann Tyskland med 4–1 i semifinalen i Sotji.

Mittfältaren Julian Draxler – lagkapten i det unga tyska lag som Löw tog med sig till Ryssland i fjol – varnar dock för motståndarna.

— VM är något helt annorlunda. Vi ska inte överdriva 4–1-segern. De spelar helt annorlunda nu och vi också, säger Draxler till pressen nere i källaren på Luzjniki-stadion i Moskva.

Tyskland är fullt medvetna om att inget lag vunnit två VM i rad på över 50 år (Brasilien 1958 och 1962). Förbundskapten Löw tänker ändå göra ett försök.

— Det är svårt och historien visar det. Andra lag utvecklas och spelare slutar. Men ambitionen och hungern finns ändå där. Och vi kan se att alla spelare ser här som något väldigt stort. Det finns inget större än att vara med i VM, säger Löw och utlovar ett hungrigt Tyskland redan från början.
— Vi ska sätta ett exempel i morgon och visa att vi är ute efter att vinna, säger Löw i Moskva.

Rättat: I en tidigare version uppgavs fel antal inledningssegrar, nu står det rätt antal i ingress och faktaruta.

Fakta: Tyska starter i VM

Så här har Tyskland börjat i de senaste sju världsmästerskapen:

2014: 4–0 mot Portugal

2010: 4–0 mot Australien

2006: 4–2 mot Costa Rica

2002: 8–0 mot Saudiarabien

1998: 2–0 mot USA

1994: 1–0 mot Bolivia

1990: 4–1 mot Jugoslavien

Senast Tyskland inledde med att tappa poäng var 1986 då man öppnade med 1–1 mot Uruguay. Senast man förlorade en startmatch var 1982, 1–2 mot Algeriet.