• Bland annat utrikesminister Margot Wallström (S) och SSU-ordförande Philip Botström deltog i manifestationen i stadsparken i Ludvika. Foto:
  • Manifestationen i Ludvika samlade några hundra personer under tisdagskvällen. Evenemanget gjorde för ett öppet och demokratiskt samhälle utan högerextremism och nazism. Foto:
  • Utrikesminister Margot Wallström (S) var en av talarna i Ludvika. Foto:
  • Utrikesminister Margot Wallström (S) närvarande tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid manifestationen i Ludvika. Foto:
1/

Ministrar i manifestation mot nazism

Politik

Förbjud rasistiska och nazistiska organisationer. Det vill utrikesminister Margot Wallström (S).

— Nazismen hör inte hemma i en demokrati, den hör hemma på historiens skräphög, säger hon till TT efter att ha deltagit vid en manifestation i Ludvika.

Socialdemokraternas valturné stannade på tisdagen till i Dalarna. Wallström deltog tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist i ett evenemang för demokrati och mot nazism i Ludvikas stadspark.

— Det var väldigt imponerande. Flera hundra människor hade kommit, inklusive ett antal moderater, centerpartister, miljöpartister och folk från vänster, säger hon.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har gjort avtryck i Ludvika. I förra veckan stals och brändes regnbågsflaggor från Spendrups bryggeri i Grängesberg, och under valrörelsen har organisationen tillstånd att demonstrera varje dag.

— Situationen är väldigt allvarlig. Människor upplever att de börjar dominera gatubilden, uppträder hotfullt och skrämmande. Rörelsen håller på att bita sig fast och det är inte bra. Det är ett hot mot demokratin, säger Margot Wallström.

Ministern hoppas att diskussionerna om att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer leder fram till en lagändring, helst utan att grundlagen behöver ändras.

— Det är dags att markera väldigt tydligt att det här är en företeelse som vi inte vill ha.