Anders Forsberg, ny sportchef i Mora IK, kräver han öppna löner och kontrakt för alla inom SHL. Arkivbild. Foto:

Moras sportchef efterlyser öppna SHL-löner

Ishockey

Anders Forsberg, ny sportchef i Mora IK, erkänner att marknaden för svenska hockeytränare och ledare är extremt bra.

Nu kräver han öppna löner och kontrakt för alla inom SHL.

— Vi får alltid nytt jobb för vad vi än gör och varje gång vi byter jobb får vi bättre betalt, säger Forsberg.

Anders Forsbergs hockeykarriär har varit en berg- och dalbana de senaste åren. Inom nästan två år fick han sparken som tränare från både Skellefteå och Modo. För knappt ett år sedan innebar en omorganisation att han också fick lämna jobbet som Europascout inom NHL-klubben Buffalo Sabres.

52-åringen mottog erbjudanden om liknande uppdrag av andra NHL-klubbar, men valde sportchefsjobbet i Mora, trots betydligt sämre betalt.

— Det är en spännande möjlighet att få vara med och bygga något nytt och bra, säger Anders Forsberg, som inte vill tala om en möjlighet till revansch.
— Min stora styrka är att jag inte lastar på mig saker och tar illa vid mig när tråkiga saker händer. Det är bara avskedet från Modo som smärtat mig. Men nu vill jag gå vidare och jobba framåt, säger Anders Forsberg, som gläds åt den nya chansen i Mora.

Konstig bransch

Därefter tystnar han, tänker och säger:

— Den här branschen är konstig. Det verkar som att vi alltid får nytt jobb vad vi än gör. Och varje gång vi byter jobb får vi bättre betalt.

Snart börjar en ny säsong med flera tränare som kommer att få sparken. Det får Anders Forsberg att reagera:

— Här kommer vi sportchefer och styrelser alldeles för lindrigt undan. Det är inte prov på handlingskraft att bara sparka en tränare. Det är ett misslyckande, säger Anders Forsberg och säger med skärpa i tonen:

Inspireras av NHL

— Det är dags för alla klubbar i SHL att öppet redovisa löner och avtal, precis som man gör i NHL. Då finns möjlighet att jämföra mellan klubbarna och sedan bedöma efter förutsättningarna under säsongen. Tyvärr verkar det vara fult med löner i SHL.

TT: Vad hindrar Mora från att i dag redovisa sina löner och avtal?

— Det skulle inte fungera och jag skulle inte få med styrelsen att göra det först.

TT: Är det inte lite fegt att uppmana övriga SHL att ”öppna lönerna” men inte själv gå i bräschen?

— Mora är för litet. Det skulle fungera om några år när vi kommer högre upp i SHL-hierarkin. Det finns inget att jämföra med om bara Mora redovisar lönerna och avtalen. Detta måste ske samlat i SHL.

Fakta: Anders Forsberg

Född: 26 juli 1966 i Örnsköldsvik (52 år).

Gör: Sportchef Mora IK.

Bor: Åre och Mora.

Familj: Hustrun Jennie samt två döttrar tio och fyra år. De bor i Åre.

Tränar- och ledarkarriär: Hammarbys J20-lag (2001–2003), Djurgårdens J20-lag (2003–2004), förbundskapten för U16, U17 och U18-landslagen (2004–2007), Europascout Ottawa Senators (2007–2010), Skellefteå AIK (2010–2013), Modo (2013–2015), Europascout för Buffalo Sabres (2015–2017), sportchef i Mora (2018–).

Fritidsintresse: Egen träning. Gärna mountainbike. Skulle åka Cykelvasan i år men fall med revbensbrott stoppade detta.

Övrigt: Var förbundskapten för svenska puckelpistlandslaget under OS i Lillehammer 1994 och OS i Nagano 1998. Har också varit långdistanstränare åt Tanzanias friidrottsförbund.