Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin vill att amerikanska företag ska betala klimatavgift för vissa varor, om USA gör som man hotat och lämnar Parisavtalet. Arkivbild. Foto:

MP föreslår klimatavgift för "Parissmitare"

Politik

Om USA lämnar Parisavtalet vill Miljöpartiet införa en klimatavgift på vissa amerikanska varor. Och partiet vill exportera den svenska klimatlagen till EU.

Framför en smältande isskulptur av Miljöpartiets valslogan Nu! presenterade språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin klimatförslag som de vill driva internationellt.

De vill bland annat införa en klimatavgift för länder som lämnar det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015, Fram tills nu är det bara USA som hotat med detta.

— Länder som inte tänker följa Parisavtalet får en illojal fördel gentemot europeiska varor, säger Isabella Lövin.

Tanken är att systemet ska genomföras på EU-nivå och att sektorer som ingår i EU:s utsläppshandelssystem, bland annat mineraler, stål och pappersindustrin, ska omfattas.

MP vill även arbeta för en klimatlag inom EU med bindande utsläppstak och utsläppsmål samt inrätta en global kriskommission för klimatet med politiker, forskare och näringsliv.

Den rödgröna regeringen har under mandatperioden annullerat en stor mängd överblivna utsläppsrätter, i stället för att sälja dem som den tidigare regeringen gjorde.

— Hur man hanterar de överblivna utsläppsrätterna är ett lackmustest för det allra mest grundläggande klimatansvaret för en regering, säger Gustav Fridolin.

Han kräver nu att alla riksdagspartier ska sluta upp bakom principen att överblivna utsläppsrätter annulleras och inte säljs vidare för att "brännas upp i ett annat land".