• Demonstranter försöker bryta igenom polisen avspärrningar i St. Petersburg, under en demonstration mot president Vladimir Putin. Foto:
  • Demonstrationer under Putins födelsedag i Moskva. Foto:
  • Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj dömdes i måndags till 20 dagars fängelse, för sina försök att arrangera protester under presidentens 65-årsdag. Foto:
  • Kravallpoliser spärrar vägen för oppositionens demonstration i Moskva. Foto:
  • Aleksej Navalnyj anser att det är hög tid att president Vladimir Putin efter 18 år vid makten går i pension. Arkivbild. Foto:
1/

Hundratals greps under protester i Ryssland

Ryssland

Runt om i Ryssland har tusentals oppositionsanhängare demonstrerat med krav på att president Vladimir Putin ska avgå.

I S:t Peterburg greps över 60 personer när polisen slog till mot demonstranterna.

Oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj hade manat till landsomfattande protester på lördagen, i samband med president Vladimir Putins 65-årsdag.

"Låt Putin höra oss och låt honom gå i välförtjänt pension", sade Navalnyj i ett uttalande från fängelset, enligt The Guardian.

"Han har haft makten i 18 år, vilket är tillräckligt."

I Putins hemstad S:t Petersburg samlades runt 3 000 oppositionsanhängare till en protest som stoppades av kravallpolis. Minst 62 människor rapporteras ha gripits, skriver nyhetsbyrån AFP.

Aktivister skanderade "skamligt" medan hjälmklädda poliser slängde in demonstranter i polisfordon. Flera demonstranter skadades.

Kravallpoliser bevakade

Totalt greps minst 261 personer runt om i landet, enligt OVD-info, en grupp som dokumenterar gripanden vid demonstrationer.

I Moskva valde polisen att hålla en låg profil, möjligen i ett försök att undvika sammanstötningar på Putins födelsedag. Över 1 000 personer trotsade både regn och demonstrationsförbud i huvudstaden, enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter. Antalet var betydligt lägre än vid de massprotester som Navalnyj mobiliserade i mars och juni.

Ropade slagord

Demonstranterna, de flesta unga, ropade slagord som "Grattis" och "Ryssland utan Putin". Hundratals poliser, en del i kravallutrustning och med hundar, bevakade demonstrationerna och såg till att deltagarna inte kunde ta sig in på Röda torget.

Den 20-åriga studenten Svetlana Kiseleva, sade att hon inte står bakom Navalnyj, men deltog i demonstrationen för att kräva politisk mångfald.

— Det är viktigt att ha ett val, att ha en opposition. Jag tror i vilket fall att han skulle vara bättre än Putin. Jag gillar inte Putin, säger hon till AFP.

Vill utmana Putin

Navalnyj greps i Moskva för drygt en vecka sedan, för "uppmaningar till delaktighet i otillåtna offentliga evenemang" under presidentens födelsedag. I måndags dömdes han till 20 dagars fängelse, i enlighet med den lag om allmänna sammankomster som infördes efter protester mot regeringen 2011–2012.

41-åringen är en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland. I februari fick han en villkorlig dom för förskingring – vilket Navalnyj menar var ett sätt att stoppa honom från att utmana Putin i nästa års presidentval.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en 40-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och mot korruption. Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han har sagt sig vilja ställa upp i presidentvalet i mars nästa år, men i juni meddelade valkommissionen att han inte får göra det, eftersom han har dömts för brott. Navalnyj befanns skyldig till förskingring i februari i år och fick en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Mest delat denna vecka