Smågrisar har blivit en dansk exportsuccé. Följden är att allt fler smågrisar skickas i väg på resor som varar minst åtta timmar. (Griskultingarna på bilden är skånska). Arkivbild. Foto:

Nio miljoner danska smågrisar på långresa

Danmark

Förra året skickades 9,4 miljoner danska smågrisar i väg på resor som pågick i minst åtta timmar. Antalet transporter med levande smågrisar från Danmark har femfaldigats de senaste tio åren.

Orsaken är att smågrisar är en dansk exportsuccé – grisarna föds i Danmark och förs sedan till Tyskland, Polen och Italien för uppfödning. Ett problem är att all forskning på gristransporter är gjord på slaktsvin som väger det tredubbla.

— Vi vet mycket mindre om vad grisar i denna mindre storlek tål under transport, säger Mette Herskin, senior forskare vid Institut for Husdyrvidenskab på Århus universitet, till nyhetsbyrån Ritzau.

Christian Flink vid lantbrukets vetenskapscenter Seges är mindre bekymrad.

— Alla har ju ett intresse av att smågrisarna kommer fram i gott skick, eftersom de sedan ska födas upp. Jag är helt säker på att vi skulle ha hört om det var omfattande problem med missnöjda kunder i andra änden, säger han.