• Den amerikanske presidenten Donald Trump har kraftigt höjt tonläget mot Nordkorea och har hotat att utplåna landet om det hotar USA. Arkivbild. Foto:
  • Ett foto från den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på besök vid en gård i slutet av september. Foto:
1/

Trump om Nordkorea: Bara en sak fungerar

Nordkorea

Nordkorea förbereder en uppskjutning av en långdistansrobot som regimen anser kan nå USA:s västkust. Det hävdar en rysk parlamentsledamot, efter ett besök i den slutna diktaturen.

Bara en sak fungerar mot Nordkorea, meddelar president Donald Trump via Twitter.

— Såvitt vi förstår planerar de att skjuta upp ännu en långdistansrobot inom en nära framtid, säger Anton Morozov, enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.
— De gav oss till och med matematiska uträkningar som de tror bevisar att deras robot kan träffa USA:s västkust, hävdar Morozov, som företräder det ultranationalistiska partiet LDPR.

Tecken på nytt test

Uppgifterna har inte bekräftats från några officiella källor. Men en myndighetskälla i USA säger att det finns tecken på att Nordkorea förbereder ett nytt robottest till den 10 oktober, då bildandet av det nordkoreanska kommunistpartiet firas.

Sydkorea har tidigare varnat för nya provokationer från Nordkorea någon gång mellan den 10 oktober och den 18 oktober, då Kinas kommunistparti inleder sin kongress.

Krigsretoriken mellan Nordkorea och USA har blivit alltmer hätsk den senaste tiden. Inte minst sedan den amerikanske presidenten Donald Trump kallat diktatorn Kim Jong-Un för "lille raketmannen" och hotat att "totalt utplåna" Nordkorea.

"Dialog inte lönt"

På lördagen uttryckte Trump återigen att dialog med Nordkorea inte är en framkomlig väg för att dämpa spänningarna i regionen.

"Överenskommelser har brutits innan bläcket hunnit torka, vilket gjort löje av amerikanska medlare. Ledsen, men bara en sak kommer att fungera", skriver han på Twitter.

Trump ger dock ingen hint om vad han anser kommer fungera, om det exempelvis är ett militärt ingripande eller ytterligare sanktioner.

Fakta: Nordkorea

Världssamfundet har åtagit sig att försöka hejda spridningen av atomvapen. Nordkorea är ett av de länder som bryter mot den linjen, och straffas därför av omvärlden.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nyligen igenom nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare tid har läget trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och den 3 september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är en kommunistisk diktatur och betraktas som ett av världens mest slutna länder. Majoriteten av de cirka 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Mest delat denna vecka