Poliser bevakar de högerextrema demonstrationerna i Chemnitz under torsdagen. Foto:

Lugn kväll i Chemnitz

Tyskland

Demonstranter samlades åter i tyska Chemnitz, tre dagar efter att upploppsliknande scener skakade Tyskland. Under torsdagen var stämningen dock relativt lugn, utan större rapporterade incidenter.

Polisen och de lokala myndigheterna hade varnat för nya demonstrationer när den regionala regeringschefen Michael Kretschmer, från kristdemokratiska CDU, skulle hålla ett så kallat medborgarsamtal i Chemnitz i östra Tyskland, där allmänheten fick ställa frågor. De 500 som kom in i möteslokalen ställde Kretschmer mot väggen, och motsatte sig kraftigt bilden staden har fått av politiker och medierna.

Stort polisuppbåd

Utanför lokalen samlades runt 900 högerextrema demonstranter. De skrek enligt lokala medier "Wir sind das Volk" (Vi är folket) och samma mediefientliga slagord, "Lügenpresse" (lögnpressen), som under söndagens kravaller, men höll sig i övrigt lugna. Gruppen bevakades av ett stort polisuppbåd och det rapporterades bara om ett mindre tumult, då en kvinna med antinazistiskt plakat blev verbalt attackerad.

De högerextrema övergick under kvällen till att sjunga den tyska nationalsången innan man upplöste sin demonstration. Polisen betraktade dock fortsatt läget som spänt.

Delstatsmyndigheterna i Sachsen hade inför kvällen begärt förstärkning, detta sedan den lokala polisstyrkan misslyckats med att upprätthålla ordningen i staden under tidigare oroligheter. Federal polis samt poliser från fem delstater kallades in för att stävja eventuella våldsamheter.

Oroligheter väntas

Även på lördag väntas oroligheter, då främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) och den rasistiska rörelsen Pegida planerar en demonstration genom Chemnitz. Även vänsterorganisationer förväntas demonstrera i staden senare i veckan.

I söndags och måndags gick tusentals personer, till stor del högerextrema och främlingsfientliga, ut på gatorna i Chemnitz efter en dödlig knivattack mot en tysk 35-åring vid en stadsfest i söndags. En syrier och en irakier sitter häktade misstänkta för dådet.

Protesterna urartade snabbt i upplopp, och flera invandrare anfölls av uppretade demonstranter. Utöver flera fall av misshandel är tio personer föremål för utredning sedan de gjort Hitlerhälsning, vilket är olagligt i Tyskland.

Bakgrund: Utbredd främlingsfientlighet

Främlingsfientligheten är utbredd i den tyska delstaten Sachsen, där Chemnitz ligger.

Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) blev största parti i delstaten i förbundsdagsvalet i höstas.

I delstatsvalet 2014 fick det nynazistiska partiet NPD, som öppet hyllat Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, nära 5 procent av rösterna.