Michael Flynn tvingades avgå som president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare. Arkivbild. Foto:

Nya uppgifter om Flynns rysskontakter

USA

President Donald Trumps förre nationelle rådgivare Michael Flynn fick över 33 000 dollar för ett tal han höll i Moskva I december 2015. En demokratisk kongressman ifrågasätter nu om han redovisade pengarna.

Ersättningen till Flynn betalades ut av den ryska nyhetskanalen RT, som av USA:s underrättelsetjänst betraktas som ett propagandaverktyg för Kreml rapporterar CNN.

Flynn har tidigare berättat om talet och att han fick betalt, men har inte velat avslöja summan. Flynn tvingades avgå i februari sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresident Mike Pence.

Uppgifterna om betalningen kommer från Elijah Cummings, Demokraternas främste man i representanthusets revisionsutskott. Han har i ett brev till utskottet ifrågasatt om Flynn redovisat ersättningen från RT enligt de regler som föreskrivs. Han påpekar också att det strider mot militärens föreskrifter att ta emot pengar från främmande makt utan godkännande.

Flynn är pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA – en post som han tvingades bort från 2014 av dåvarande president Barack Obamas regering.

Flynns talesman Price Floyd säger till CNN att Flynn informerade DIA om resan till Moskva. Den ekonomiska ersättningen skulle ha redovisats till en annan avdelning i pentagon. På frågan om Flynn gjorde det hade Floyd inga kommentarer.

Mest delat denna vecka