Organisationen för förbud mot kemiska vapen har konstaterat att förgiftningarna i brittiska Salisbury och näraliggande Amesbury orsakades av samma typ av nervgiftet Novitjok. Arkivbild. Foto:

OPCW: Novitjok bakom brittiska förgiftningar

Storbritannien

Laboratorieundersökningar av det nervgift som dödade 44-åriga Dawn Sturgess och skadade en rad andra personer i Storbritannien bekräftar att det handlar om Novitjok.

Ex-spionen Sergej Skripal förmodas ha varit målet för attacken i mars.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har nu slagit fast att det rör sig om samma typ av nervgiftet i de båda fallen.

Det var i mars som den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal utsattes för Novitjok i staden Salisbury, i vad som beskrivs som en attack. Båda skadades allvarligt, men återhämtade sig efter att ha vårdats på sjukhus.

Ryssland pekades tidigt ut för att ligga bakom attacken med giftet – som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen – vilket Moskva envist förnekat.

I slutet av juni, utsattes Dawn Sturgess och en man för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Sturgess avled och mannen fick livshotande skador. Mannen blev dock gradvis bättre. Händelsen i Amesbury berodde av allt att döma på att de båda drabbade kom i kontakt med en behållare med gift i.

Storbritannien har förberett en begäran om utlämning av två män från Ryssland som misstänks ligga bakom nervgiftsattacken.

Fakta: Förgiftningsfallen i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre.

Storbritannien – som ännu inte har presenterat bevis för sina påståenden – har anklagat Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland nekar till inblandning.