Under lördagen hölls en mängd demonstrationer runt om i USA i protest mot Donald Trumps och regeringens migrationspolitik. Bilden är tagen i New York. Foto:

Hundratusentals protesterade mot Trump

USA

Runt om i USA demonstrerade hundratusentals personer mot president Donald Trumps och regeringens "nolltolerans" i migrationspolitiken.

— Det här är större än politik. Det handlar om rätt och fel, säger Anna Galland, som är med och driver arrangemanget, till The Washington Post.

Arrangörerna till lördagens demonstrationer är kritiska till att barn och föräldrar från migrantfamiljer har skilts åt vid den mexikanska gränsen. Över 2 000 barn har tagits ifrån sina föräldrar efter det att familjerna tagit sig in i USA utan tillstånd – ett förfarande som har väckt internationell kritik.

En stor demonstration samlades på Lafayette Square utanför Vita huset i Washington. Tidigare hade det talats om att uppemot 50 000 personer skulle delta men så många verkade inte ha slutit upp, skriver The Washington Post.

— Vi har tre huvudkrav. Återförena familjerna nu, stäng interneringslägren för familjer och avsluta nolltoleranspolitiken som skapade den här humanitära krisen och kaoset till att börja med, säger Anna Galland till tidningen.

Över hela landet

Mer än 700 demonstrationer hölls runt om i USA under lördagen. Protester anordnades i såväl miljonstäder som Los Angeles och New York som i samhället Antler i delstaten North Dakota, med ett 20-tal invånare.

I Chicago gick tusentals demonstranter till kontoret för den federala migrationsmyndigheten, rapporterar Reuters.

Och i San Francisco demonstrerade också tusentals personer mot migrationspolitiken.

— De kallar det för nolltolerans men egentligen är det en fullständig brist på empati, säger Steve Rapport, som var med och organiserade marschen i San Francisco, till San Francisco Chronicle.

I New York demonstrerade bland andra advokaten Courtney Malloy. Hon hade kommit för att stödja migranterna och visa att regeringens politik "inte är Amerika".

— Det här är inte det som vi står för och det är inte okej, och vi kommer inte att stå här och se hur vårt land slits sönder och se hur barn slits från sina mödrar, säger hon till AFP.

Många olika grupper

Och det är många olika grupper som engagerat sig i protesterna. Till exempel anordnades en demonstration i Portland, Oregon, av flera hemmafruar.

— Jag är ingen radikal och jag är ingen aktivist. Jag har bara kommit till en punkt där jag kände att jag måste göra mer, säger Kate Sharaf, som var med och anordnade protesten i Portland, till ABC.

Bakgrund: Nolltolerans vid USA:s gränser

I början av maj meddelade USA:s justitieminister Jeff Sessions att det råder nolltolerans mot illegal invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den sydvästra gränsen till USA ska gripas och åtalas och att barn, som ju inte kan åtalas, ska skiljas från sina föräldrar och placeras i boende.

"Om du smugglar ett barn så kommer vi att åtala dig och barnet kommer att separeras från dig som lagen kräver. Om du inte tycker om det så smuggla inte barn över vår gräns", sade Sessions.

Mer än 2 000 barn togs från sina föräldrar under de första sex veckorna med nolltolerans.

Den 20 juni satte Donald Trump stopp för familjeseparationerna genom en presidentorder. Den lämnade dock många frågor obesvarade, som var hela familjer som grips ska hållas i fängsligt förvar tillsammans. Den gav inte heller vägledning om vad som ska hända med de barn som redan tagits från sina föräldrar.

Men den 21 juni kom beskedet om att Trump instruerat myndigheterna att börja återförena barnen med deras inlåsta föräldrar

Uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa lever i dag i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala. Många uppges ha flytt från gäng- och narkotikarelaterat våld.

Källor: NPR, Opinionsinstitutet Pew