Piteå bjöd in Kristianstad i guldstriden

Fotboll

Piteå hade chansen att återta serieledningen i damallsvenskan.

Men i och med 0–1-förlusten hemma mot Kristianstad är laget kvar på tredje plats – och man bjöd dessutom in skåningarna i guldstriden.

— Vi måste hitta tillbaka till när vi jobbade som ett lag hela tiden, säger Piteås anfallare Nina Jakobsson.

Göteborgs seger mot LB07 och Rosengårds oavgjorda resultat mot Eskilstuna den här omgången innebar att Piteå vid seger hemma mot Kristianstad kunde ta tillbaka serieledningen. I stället kom andra raka förlusten – och det norrbottniska laget är en bra bit från den fina form laget inledde säsongen med.

— Det är svårt att sätta fingret på vad det är. Det känns verkligen som att vi måste hitta tillbaka till när vi jobbade tillsammans som ett lag hela tiden, och jobbade intensivt i den höga pressen som vi har gjort väldigt bra. Vi är inte riktigt där nu, säger Piteåanfallaren Nina Jakobsson till TT.

"Ingenting gratis"

Kristianstad, som inte vunnit uppe i Piteå sedan 2014, tog ledningen i den 35:e minuten genom Ogonna Chukwudi och i den andra halvleken tryckte skåningarna på för mer – det kändes närmare 2–0 än en reducering.

— De spelar fysiskt och djupt på oss så vi får jobba hem väldigt mycket. De förstör ju för oss och de gör det väldigt bra, men sedan kommer vi inte alls upp i den nivå som vi har visat tidigare, säger Jakobsson.

Piteå hade svårt att komma till bra lägen och 0–1 stod sig. Den allsvenska guldstriden tätnar därmed och Göteborg är kvar i topp, en poäng före Rosengård och Piteå. Samtidigt närmar sig Kristianstad som kliver förbi Linköping upp till fjärde plats – fyra poäng bakom Rosengård och Piteå.

— Man hoppas ju bara att det kommer leva ända in i slutet, och att vi kommer vara inblandade hela vägen in. Men det är mycket som kommer att krävas, och det är små marginaler. Man får ingenting gratis i den här serien.

Landslagsuppehåll väntar

Jakobsson tycker ändå att Piteå har hanterat den press som det innebär att leda serien på ett bra sätt.

— Hittills tycker jag ändå att vi klarat av det bra, men det är klart att vi inte är vana att leda. Det är tufft mentalt och man känner att det är folk som jagar där nere. Men samtidigt är det en morot att bara fortsätta jobba. Jag hoppas verkligen att vi klarar av att vända det här igen, säger Jakobsson.

Nu väntar ett landslagsuppehåll – och en chans för Piteå att samla sig. För Nina Jakobsson blir VM-kvalsamlingen hennes första chans i Blågult.

— Klart att det är jättekul att få chansen, det är bara att åka dit och visa vad man kan, säger hon.
— På ett sätt kan det ju vara rätt lägligt med uppehåll nu. Det kan vara bra att samla ihop oss, de som är kvar, och jobba igenom det vi behöver.