Demonstranter håller upp plakat med ett foto av Angela Merkel och texten "Förrädare, krigsförbrytare terroristgudmor – Merkelregeringen måste bort" i samband med Merkels besök i Dresden. Foto:

Polisingripande mot tv-team väckte debatt

Tyskland

Polisingripande mot tv-journalister som bevakade en högerextrem demonstration har väckt debatt i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel understryker vikten av pressfrihet.

Journalisterna från tv-kanalen ZDF bevakade en demonstration som anordnats av den islamfientliga Pegida-rörelsen och det högerextrema partiet AFD i samband med att Merkel besökte Dresden i förra veckan.

En demonstrant klagade högljutt över att han blev filmad och larmade polis, som höll kvar journalisterna för utfrågning i 45 minuter. Händelsen har väckt stor uppmärksamhet och myndigheterna i delstaten Sachsen anklagas för att inskränka pressfriheten.

ZDF-journalisten Arndt Ginzel anklagar polisen för att gå Pegidarörelsens ärenden. Skandalen växte när myndigheterna i delstaten medgav att demonstranten som inte vill bli filmad var en polis som inte var i tjänst.

Tysklands justitieminister Karatina Barley skriver på Twitter att hon tycker att händelsen är "alarmerande".

Under demonstrationen ropades slagord som "Merkel måste bort" och "Lügenpresse" (lögnpress).

Angela Merkel själv understryker vikten av pressfrihet. Även om mötesfriheten är lika viktig så måste demonstranter acceptera att de filmas av medieorganisationer, kommenterar hon under ett besök i Georgien.