Rysslands president Vladimir Putin kör båt under en semester 2009 i Tuva-regionen i Sibirien. Arkivbild. Foto:

Pressad Putin får egen dokusåpa

Ryssland

Vladimir Putin är vid god vigör, och älskar människor.

Det är några av budskapen i premiäravsnittet av ett tv-program om den ryske presidentens göranden och låtanden.

— Putin älskar inte bara barn, han älskar människor i allmänhet. Han är en väldigt human person, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, inbjuden gäst i programmet, efter ett inslag om Putins inställning gentemot unga.

Det timmeslånga programmet "Moskva. Kreml. Putin" sändes på söndagen i den statliga tv-kanalen Rossija 1, några timmar efter det att tusentals personer tågat i centrala Moskva i protest mot presidentens planerade pensionsreform. Putins vilja att "ta ansvar" för "nödvändiga" reformer togs visserligen upp i premiäravsnittet men protesterna nämndes inte, skriver The Guardian.

Tittarna fick däremot följa med på Putins semester i de sibiriska bergen, där han bland annat kunde ses plocka bär och betrakta det vilda djurlivet.

— Björnar är inte dumma. Om de skulle få syn på Putin så är det klart att de skulle visa gott uppförande, försäkrade Peskov skämtsamt eventuellt oroliga tittare.

Förtroendesiffrorna för Putin har sjunkit från omkring 80 procent till runt 70 efter utbrett missnöje med förslaget att höja pensionsåldern.

Rättad: I en tidigare version stod det felaktigt att pensionsåldern skulle sänkas.

Fakta: Miljoner har protesterat

Den ryska regeringens lagförslag sätter den nya pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män.

Den förväntade livslängden i Ryssland är 77 år för kvinnor och 65 år för män, enligt 2015 års siffror, jämfört med 85 respektive 81 i Sverige.

En höjd pensionsålder skulle leda till svår ekonomisk förlust för många ryssar, som ofta lever på en kombination av pension och arbete. 2,9 miljoner ryssar hade den 25 augusti skrivit under ett upprop mot reformen.

Putin lovade innan han blev omvald att inte röra pensionsåldern, och många ryssar känner sig nu svikna.