En skohög vid dörren brukar vara ett säkert tecken på att det är en lägenhetsvisning på gång. Foto:

Prisrekord för små lägenheter

Bostäder

Trots att bostadsmarknaden har kylts av fortsätter framför allt små lägenheter att vara mycket populära. Nyligen såldes en liten etta i centrala Stockholm för drygt 220 000 kronor kvadratmetern.

En etta på Surbrunnsgatan i Stockholm såldes nyligen för 2 204 000 kronor. Inget konstigt med det, eftersom priserna i centrala Stockholm ligger högt, förutom att den aktuella lägenheten bara var tio kvadratmeter stor.

— Det är det högsta kvadratmeterpriset som i alla fall vi har i vår statistik, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Enligt honom har prisökningstakten på bostadsrätter gått ner den senaste tiden. Marknaden har kylts av efter åratal av ständiga prisökningar.

— Priserna ligger fortfarande på en hög nivå, men de har planat ut. De ökar inte lika mycket längre. Senast kurvan planade ur var i samband med Greklandskrisen 2011 och dessförinnan var det under Lehman-kraschen 2008. Men trots det ser vi att framför allt mindre lägenheter i attraktiva lägen fortfarande går väldigt bra, säger Staffan Tell.

Orsaken, säger han, är att urbaniseringstrenden fortsätter, varav många som flyttar till städerna vill bo centralt. Men om priserna är höga söker sig många till mindre bostäder i stället. Bara den senaste månaden har ett tiotal lägenheter mellan tio och 16 kvadratmeter, alla i Stockholm, sålts för 150 000 kronor per kvadratmeter eller mer.

— Man får göra avkall på antingen läget eller storleken. Byggåret spelar också roll eller om lägenheten ligger högt upp i fastigheten och om den har balkong eller inte. Ju högre charmfaktor, desto högre pris, säger Staffan Tell.