Ryska stridsflygplan på en bas i Syrien. Arkivbild. Foto:

Oro för civila under svåra strider i Syrien

Syrien

FN och Rädda Barnen oroas av det civila lidandet under striderna i Syrien – som enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) är de värsta sedan slaget om östra Aleppo i december i fjol.

Uppemot tio sjukhus har förstörts de senaste tio dagarna, skriver ICRC i ett uttalande.

Hundratusentals människor i bland annat al-Raqqa, Idlib, Deir Ezzor och östra Ghouta i Damaskusregionen har förlorat tillgång till sjukvård. Upptrappningen de senaste två veckorna speglas även i fler civila dödsoffer.

— Vi har sett en alltmer oroande uppgång i militära operationer som sammanfaller med höga nivåer av civila förluster, säger Marianne Gasser, ICRC:s chef i Syrien.

Organisationen säger sig vara oroad över rapporterna om hundratals civila döda och utbredd förstörelse av bland annat sjukvårdsinrättningar och skolor.

"För farligt"

Rädda Barnen pekar särskilt på inställd skolgång för syriska barn och att de utsätts för svåra umbäranden både fysiskt och psykiskt.

— Utbildning i Syrien utsätts återigen för attacker och det är för farligt att hålla skolorna öppna när bomber faller överallt runt omkring, säger Sonia Khush, Rädda Barnens Syrienchef.

Omkring 1 000 män, kvinnor och barn per dygn har enligt ICRC sökt skydd i flyktingläger i provinserna Raqqa och Deir Ezzor, där bland andra syriska trupper med ryskt flygunderstöd slår mot olika väpnade oppositionsgrupper – bland andra terrororganisationen IS.

Tio kryssningsrobotar

Försvarsdepartementet i Moskva sade på torsdagen att ryska ubåtar i Medelhavet avlossat tio kryssningsrobotar mot IS-ställningar utanför staden Mayadeen i östra Syrien.

På torsdagen meddelade Ryssland också att 49 medlemmar, varav sju befälhavare, i Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten) dödats i en flygräd i den syriska provinsen Idlib. Uppgifterna kommer från den statliga ryska tv-kanalen Rossija 24, som talat med det ryska försvarsdepartementet.

På andra håll i Syrien är det den USA-ledda alliansen som utför flygangrepp till understöd för de allierade styrkorna i SDF-milisen.

Även FN oroas

Även FN oroas över civilbefolkningens ökade lidande.

"September var den dödligaste månaden 2017 för civila med dagliga rapporter om attacker mot bostadsområden som resulterar i hundratals konfliktrelaterade dödsfall och skadade", skriver Panos Moumtzis, FN:s regionala humanitära koordinator i ett uttalande.

Ryska stridsflyg ska också ha bombat den största vapendepån som en rebellallians ledd av Jabhat Fatah al-Sham förfogat över i Idlibprovinsen. Över tusen ton vapen och annan krigsmateriel fanns i depån, enligt Moskva.

I onsdags hävdade ryska militären att man allvarligt skadat Jabhat Fatah al-Shams ledare Abu Mohamad al-Golani i en annan flygräd. Ytterligare tolv jihadister ska ha dödats vid den attacken.

Gruppen förnekade dock att al-Golani skulle ha skadats, och hävdade i stället att ledaren är vid utmärkt hälsa.

Mest delat denna vecka