Marcus Antonsson, nummer 23, gav Malmö FF ledningen i bortamötet med Midtjylland. Med 2–0-segern är klubben klart för gruppspelet i Europa League. Foto:

Antonsson: "Bara glädje just nu"

Fotboll

För fjärde gången på 2010-talet väntar Europaspel i höst för Malmö FF.

Skåningarna vann returen mot Midtjylland med 2–0 och gick vidare med 4–2 sammanlagt.

— Det är bara glädje just nu, säger Marcus Antonsson, som gav MFF ledningen.

Efter att ha tappat en 2–0-ledning till 2–2 under sista halvtimmen i det första mötet i Skåne hade Malmö FF en svår uppgift i returen borta mot det danska mästarlaget Midtjylland. Seger eller en målrik oavgjord tillställning (3–3 eller med fler mål) var vad som krävdes för att MFF skulle avancera direkt till gruppspelet i Europa League.

Vindheim framspelare

Skåningarna "valde" det första alternativet – och det var anfallsduon Markus Rosenberg och Marcus Antonsson som sköt klubben ut i Europa igen. Samma målskyttar som i den första matchen i Malmö förra veckan.

— Över två matcher tycker jag inte att det är något snack om vilka som är det bättre laget, säger Antonsson.
— Det är en oerhörd styrka som vi visar upp.

I den 33:e minuten slog lagkaptenen Rosenberg en djupledsboll mot högeryttern Andreas Vindheim, som smugit in bakom Midtjyllands backlinje. Norrmannen serverade på ett tillslag bollen till Antonsson, som kunde raka in 1–0 till MFF bakom en överspelad Jesper Hansen i hemmamålet.

I den 79:e minuten kom målet som innebar att Midtjylland definitivt var nere i brygga. Vindheim svarade återigen för en målgivande framspelning när han hittade Rosenberg inne i straffområdet där anfallaren klippte till direkt fram till 2–0.

För den danske mittfältskreatören Anders Christiansen var det något extra att slå ut det danska mästarlaget.

— Det var fantastiskt. Dansk media har inte riktigt fokuserat på oss i Malmö. Det är ingen som har pratat med oss eller gjort någon research kring oss. De har bara sagt att Midtjylland är det bästa laget och att de skulle vidare. Så det var skönt att sätta dem på plats och visa att vi är ett bra lag och att svensk fotboll har bra kvalitet, säger Christiansen.

Mötet på Jylland kunde dock mycket väl ha slutat annorlunda, men MFF får tacka målvakten Johan Dahlin och en stolpe för att det inte blev mer nerv matchen. Dahlin svarade för två vassa räddningar i den första halvleken på avslut från Frank Oguchukwu. I den andra halvleken prickade lagkaptenen Jakob Poulsen insidan av stolpen med en frispark, men bollen dansade längs med mållinjen.

Miljoner väntar

Det är fjärde gången på sex försök som MFF når Europaspel under 2010-talet. Höstarna 2014 och 2015 spelade klubben i Champions League och 2011 nådde Malmö Europa League. Redan på fredagen väntar lottningen till gruppspelet.

— Vi tar det som kommer. Jag har inte ens hundra koll på vilka lag det är. Man har haft fullt fokus på att ta oss dit, säger Marcus Antonsson.

Avancemanget innebär att MFF är garanterat över 40 miljoner kronor för enbart kvalspelet och platsen i gruppspelet. Därutöver tillkommer tv-pengar och andelspengar samt chans på eventuella prispengar vid gynnsamma reslutat i turneringen.

Fakta: Malmö FF i Europa

Malmö FF:s kvalspel till Europa under 2010-talet:

2011: Nära att slå ut Dinamo Zagreb i playoff till Champions League, men får nöja sig med gruppspel i Europa League. Väl där hade MFF det tufft och tog endast en poäng på sex matcher mot Alkmaar, Austria Wien och Metalist Charkiv.

2013: Tog stopp mot Swansea i kvalet till Europa League. Föll med 0–4 på bortaplan och fick 0–0 hemma.

2014: Vände sensationellt underlägen mot både Sparta Prag och Salzburg och avancerade till Champions League – som första svenska klubb på 14 år. Tog tre poäng i gruppen med Juventus, Atlético Madrid och Olympiakos.

2015: Nytt gruppspel i Champions League. Efter att återigen ha skickat ut Salzburg i tredje rundan väntade Celtic i playoff. MFF föll på bortaplan med 2–3, men vann med 2–0 och avancerade vidare till huvudturneringen. Där blev det ett extremt tufft motstånd i form av Real Madrid, Paris SG och Sjahktar Donetsk. MFF vann mot ukrainarna hemma, men i övrigt hade skåningarna inte mycket att sätta emot.

2017: Kvaläventyret tog slut redan i den andra omgången mot Vardar från Makedonien. Malmö fick endast 1–1 hemma och föll sedan med 1–3 på bortaplan.

2018: Tog sig till den tredje kvalrundan i Champions League, men åkte ut mot ungerska Vidi efter 1–1 hemma och 0–0 på bortaplan. Fick chansen att ta sig in i Europa League i stället. MFF tappade 2–0 till 2–2 hemma mot Midtjylland, men i Herning vann Malmö med 2–0 och avancerade till gruppspelet.