Den nya VM-arenan i Saransk är en orange färgklick. Arkivbild. Foto:

Saransk – VM-städernas anonyma lillebror

Ryssland

Fotbollsfästen som Krasnodar och Jaroslavl valdes bort när anonyma Saransk i stället valdes till en av värdorterna i fotbolls-VM.

Fast nu har i alla fall Gérard Depardieu flyttat hit.

Huvudstaden i den lilla delrepubliken Mordvinien är både mest okänd och klart minst av de elva VM-orterna. Inte heller har Saransk särskilt stora fotbollsmeriter. Men hemmaklubben Mordovia var på topp vid rätt tillfälle och med hjälp av stora löften från den lokala politiska ledningen utsågs staden 2012 till VM-ort.

Sedan dess har dessutom franske skådespelaren Gérard Depardieu bidragit med flärd genom att köpa en lägenhet i staden och därtill låta ett bio- och kulturcentrum bära hans namn.

Mordvinien är en av de så kallade Volga-republikerna, sex delrepubliker i centrala Ryssland som getts specialstatus som hem för olika etniska minoriteter. Mordvinerna talar två olika finsk-ugriska språk, moksja och erzja, och utgör i dag ungefär 40 procent av invånarna i delrepubliken.

Området är samtidigt ökänt för en stor mängd fångläger, inte minst under Sovjettiden. På senare år har bland andra Pussy Riot-sångerskan Nadja Tolokonnikova suttit fängslad i Mordvinien, i lägret IK-14 utanför Partsa.

Ökänd är också traktens en gång så uppburne gångtränare Viktor Tjogin. Hans adepter vann mästerskapstitlar på rad för några år sedan – men fastnade sedan i diverse dopningsprov. 2016 stängdes Tjogin av på livstid från rysk idrott.

Fakta: Saransk

Läge: I delrepubliken Mordvinien, 65 mil öster om Moskva.

Folkmängd: 315 000.

Arena: Mordovia Arena (45 000 platser), invigd 2018.

Hemmaklubb: Mordovia, med som bäst tre säsonger i Rysslands högsta liga, senast 2016. Vann tredjeligans Ural-division i årets ligaspel och spelar därmed nästa år i näst högsta serien.

Matcher i VM (svensk tid):

16 juni, 18.00, grupp C: Peru-Danmark

19 juni, 14.00, grupp H: Colombia-Japan

25 juni, 20.00, grupp B: Iran-Portugal

28 juni, 20.00, grupp G: Panama-Tunisien