Förbundskapten Janne Andersson instruerar spelarna inför landskampen mot Österrike i Wien. Foto:

Sista chansen på länge att testa spelare

Fotboll

Det är en utdöende företeelse, det vi för kallar träningslandskamp, vänskapslandskamp eller rätt och slätt landskamp.

Landslaget spelar den sista på bra länge, mot Österrike på Austria Wiens hemmaarena.

Sportslig betydelse? Ringa. Viktig? Absolut för en förbundskapten som är van att laborera och för de spelare som får chansen.

Janne Anderssons landslag börjar om på ny kula och landade något försenat i ett sensommarfagert Wien. Budskapet till spelarna, att en gång för alla stuva undan VM-framgången, är framfört. Förmodligen var det inte nödvändigt, Andersson och resten av ledarstaben jobbar med yrkesmän som vet att framgång är en färskvara.

Men det skadar aldrig att påminna, när det packas om för en ny resa där slutmålet är EM-slutspelet 2020, det där som är utspritt till ett antal städer, från London till Baku.

Sista testet på länge

Sedan Andersson tog över lagom till VM-kvalet 2016 har han konsekvent använt icke tävlingsrelaterade landskamper till att ge truppens "bakvagn" speltid. Skälen är lika givna som självklara. Han får ett kvitto på de enskildas spelarnas mognadsgrad för eventuell framtida medverkan i skarpa lägen, spelarna samlar erfarenhet, drillas i systemet och får en lättare övergång när det är dags att leverera i tävlingssammanhang.

Förbundskaptenen frångår inte upplägget på Generali Arena. Elvan mot Österrike kommer inte att ha många likheter med den som startar mot Turkiet i Nations League-premiären hemma på Friends på måndag.

Utnyttjar tillfället

— För mig är det ett bra sätt att få se de spelare som inte spelat så mycket, mot riktigt bra motstånd när man ska spela på vårt sätt. Många spelar ligamatcher hela tiden men inte med de instruktioner de har från mig och Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen).
— Jag vill gärna utnyttja de här tillfällena att få se de spelare som är kallade, säger Andersson.

Så här inleder Sverige:

Kristoffer Nordfeldt – Emil Krafth, Pontus Jansson (lagkapten), Filip Helander, Niklas Hult – Ken Sema, Gustav Svensson, Oscar Hiljemark, Marcus Rohdén – Isaac Kiese Thelin, Robin Quaison.

Planerade byten i halvtid: Karl-Johan Johnsson står i andra halvlek och John Guidetti spelar i stället för Kiese Thelin.

Kompromissen Nations League

Men snart får Andersson tänka om. Landskamper som den på torsdagskvällen är på väg ut. Klubbarna vill inte ha dem, folk springer inte till arenorna för att se dem. Kompromissen heter Nations League. Kruxet för en förbundskapten? Den har rätt stor sportslig betydelse.

— Det blir svårare att matcha in spelare framöver. Varenda mål (i Nations League) kan få avgörande effekt eftersom resultaten i höst påverkar EM-kvallottningen i december och under 2019 har vi inga vänskapsmatcher, säger han.

Mot Österrike vill Andersson se:

— Spelare som kommer in och är vuxna i kostymen. De allra flesta har gjort det tidigare och jag vill se att de är där och knackar på dörren. Vi möter ett Österrike som är starkt och har varit väldigt bra sedan den nye förbundskaptenen (Franco Foda) klev in i höstas. Man slog bland annat Tyskland hemma strax innan VM och har bara förlorat en match, mot Brasilien.
— Det ska bli jätteroligt att se hur vi kan oss an dem. Jag har ingen aning om hur de matchar sitt lag, men det kommer att bli en svår och rejäl utmaning, säger Andersson.

Mikael Lustig har känningar i en vad, tränade inte på onsdagen och står utanför truppen mot Österrike.